Dag 3 van de Microsoft Techdays 2012 bestond uit drie thema’s: één algemeen developer thema en twee IT-Professional thema’s. Zelf ging ik voor de private cloud en dan meer bepaald de nieuwe System Center Managers zoals Virtual Machine Manager 2012 tot Orchestrator 2012. Aan het nog te verschijnen Windows 8 en Windows Server 8 werd […]

Advertentie

Dag 3 van de Microsoft Techdays 2012 bestond uit drie thema’s: één algemeen developer thema en twee IT-Professional thema’s. Zelf ging ik voor de private cloud en dan meer bepaald de nieuwe System Center Managers zoals Virtual Machine Manager 2012 tot Orchestrator 2012. Aan het nog te verschijnen Windows 8 en Windows Server 8 werd op dag 3 geen aandacht besteed.

Virtual Machine Manager 2012 (VMM2012, op dit moment reeds in Release Candidate) profileert zich hoe langer hoe meer als de vCenter Server van Microsoft. Een aantal functionaliteiten die erbij komen met deze nieuwe release:

  • Bare Metal hypervisor provisioning: alhoewel dit lijkt op de Auto Deploy feature van VMware is dit toch niet volledig identiek. Bare Metal provisioning zal geen hypervisor kopiëren naar het geheugen maar wel installeren naar de lokale schijf. Daarvoor heeft VMM2012 wel toegang nodig naar de Out-Of-Band server management interface zoals HP iLO of Dell DRAC.

  • Third Party storage plugins: sterk vergelijkbaar met de vAAI modules van vSphere. Dit laat storage vendors zoals NetApp en EMC toe om hun systemen te laten managen vanuit de VMM2012 omgeving. Bij vSphere moeten deze vendors de API van VMware gebruiken terwijl voor Microsoft gebruikmaken van zogenaamde SMI-S providers.
  • Network Fabric: netwerken kunnen volledig weggedacht worden zodat een gebruiker of administrator enkel een overzicht heeft tot een Logisch Netwerk zonder te moeten nadenken vanaf welke host dit netwerk nu wel of niet bereikbaar is.
  • Meer hypervisor support: op dit moment kun je via VMM2012 XenServer 6 en ESX(i) 4.x beheren. Voor de laatste is wel toegang tot een vCenter nodig. De VMware hypervisor rechtstreeks beheren is niet mogelijk.
  • Hypervisor HA en VMM HA, de VMM2012 machine kan zelf in een zogenaamde VMM cluster worden geplaatst waardoor deze High-Available worden.
  • Dynamic Optimization (DO): In vorige versies was een apart product zoals de Operations Manager nodig om (via Pro) dynamisch met resources om te gaan. VMM2012 doet dit nu volledig autonoom via DO. Hij bekijkt daarvoor niet enkel Geheugen en CPU-load maar ook ingaand en uitgaand netwerkverkeer en ingaand en uitgaand schijfverkeer. En dit allemaal cross-hypervisor.

Met VMM2012 is het nu ook mogelijk om Power Optimization te doen, dus om hypervisors (mét een tijdsschema) volledig uit te schakelen en terug op te starten indien nodig.

  • Hypervisor-, VM- én Application scale out: applicaties zijn nu echt schaalbaar door bijv. een IIS website in te pakken in een ZIP-file en dan via VMM2012 dynamisch te deployen.
  • Web-Based deployment, via een App Controller Self Service Portal. Deze App Controller kan ook de link maken naar de public cloud (Microsoft Azure) om uw VMs en/of Applicaties dynamisch te schalen naar deze cloud.
  • De ‘Create-a-Cloud’ knop, zal een aantal resources zoals hosts, logische netwerken en storage groeperen om deze dan te kunnen toekennen aan losse gebruikers of gebruikersgroepen.


Let op de naam van deze wizard: de "Create Cloud Wizard".

Al deze zaken zijn op zijn minst het bekijken waard, hoe ze werken en hoe ze zich verhouden tot de marktleider is voer voor een ander blogartikel.

Tijl Deneut specialiseerde zich in data center technologie met een focus op Storage Area Networks (SAN), netwerken en server virtualisatie. Hij geeft o.a. cursussen i.s.m. VOKA omtrent virtualisatie-optimalisatie aan een breed KMO publiek. In 2008 studeerde hij af als Master Informatie & Communicatietechnieken aan HOWEST.