Nieuws

Dataram RAMdisk 3.5.130RC22

Je kunt best wel wat RAM-geheugen missen en een supersnelle schijf zou van pas komen? Dan heb je een tool als Dataram RAMdisk nodig: die zet een deel van je RAM-geheugen namelijk om in een virtuele schijf.

RAM-geheugen heeft vanzelfsprekend veel snellere toegangstijden dan een klassieke harde schijf. Daar kan je met een tool als RAMdisk handig gebruik van maken, met name dan als je over voldoende RAM-geheugen beschikt: je zet een deel van dat geheugen om in een virtuele schijf.

[download_file]

Dataram RAMdisk installeert een stuurprogramma op kernelniveau op je systeem. Dat zorgt ervoor dat een deel van je RAM-geheugen in Windows als een fysieke harde schijf wordt gepresenteerd. Die schijf verschijnt ook in de schijfbeheermodule van Windows en kan je dus, als je dat verkiest, partitioneren en van verschillende schijfletters voorzien.

Zo’n "RAM-disk" kan vooral interessant zijn om databases op te slaan, als cache voor je browser, als opslaglocatie voor tijdelijke bestanden of voor het Windows-wisselbestand. Ook voor het sneller kopiëren van dvd’s, voor audio- en videbewerking enzovoort. Kortom, voor alle operaties waarbij veel schijfbenaderingen nodig zijn.

RAM-inhoud opslaan
Een eenvoudige configuratietool laat je snel allerlei parameters instellen. Uiteraard kan je de grootte van je RAM-disk instellen, waarbij je logischerwijze beperkt bent tot de hoeveelheid vrij RAM-geheugen. Wel is het zo dat je geheugen boven de 4GB-grens op een Windows 32-bitsysteem (met ondersteuning van PAE-extensies) aan zo’n RAM-disk kunt toewijzen.

Het grote nadeel van zo’n RAM-disk versus een harde schijf is dat de inhoud in principe vluchtig is. Wanneer je de pc uitzet, ben je ook de inhoud kwijt. Precies daarom heeft Dataram RAMdisk een handige optie waarbij je bij het afsluiten van de RAM-disk automatisch de inhoud naar een imagebestand op harde schijf kan kopiëren.

Dat kan zelfs op gezette tijden gebeuren. Hoewel een te frequente back-up natuurlijk voor vertragingen kan zorgen. Als je de tool zo instelt, zal die dat imagebestand bij het opstarten automatisch ook weer inladen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business