Nieuws

Getest: wat zijn solidstatedrives echt waard?

"Snel maar duur" is de kortste samenvatting als we het hebben over solidstatedrives ofwel SSD"s. Toch is het de toekomst. De voordelen zijn namelijk behoorlijk indrukwekkend als we deze schijven vergelijken met magnetische schijven (HDD): kleiner, stabieler, sneller, zuiniger en frisser.

Deze lijst doet denken aan de overgang van oude CRT-monitors naar TFT- en lcd-schermen.

Toch zitten veel mensen én bedrijven te wachten om massaal over te schakelen op SSD-power. Ze wachten tot de prijs voldoende is gezakt in vergelijking met standaardschijven. Het beleek een kleine verrassing toen deze curve werd geholpen door moeder natuur.

[related_article id=”152275″]

Wegens waterproblemen nabij de HDD-fabrieken stegen de prijzen van magnetische schijven met wel 500 procent. Plots werd het verschil tussen SSD"s en HDD"s een stuk kleiner. Zeker op de zakelijke markt is het momenteel de moeite waard om een SSD aan te kopen, want de prijzen van enterprise-graded HDD"s zijn navenant gestegen.

Twee soorten
SSD"s worden onderverdeeld in consumer– en enterprise-SSD"s. Het grootste onderscheid is de betrouwbaarheid en levensduur, voornamelijk uitgedrukt in gemiddelde tijd voor het falen (MTBF – mean time before failure) in miljoen uren en geschatte levensduur in jaren. 

Veel harde gegevens over de échte levensduur van SSD"s zijn er nog niet, maar het wordt toch stilaan duidelijk dat SSD"s relatief betrouwbaar zijn, althans de enterpriseversies. Bovendien is het levenseinde van een SSD voor een deel te voorspellen en zelfs uit te stellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business