Duitsland ondertekent het Anti-Counterfeiting Trade Agreement dan toch niet. De weerstand tegen het internationale pact neemt hand over hand toe. Het Duitse Auswärtiges Amt, het bureau voor Buitenlandse Zaken, heeft zijn instructies om ACTA te ondertekenen ingetrokken. ACTA is een internationale overeenkomst die erop gericht is om copyrights wereldwijd beter af te dwingen. De Duitse […]

Advertentie

Duitsland ondertekent het Anti-Counterfeiting Trade Agreement dan toch niet. De weerstand tegen het internationale pact neemt hand over hand toe.

Het Duitse Auswärtiges Amt, het bureau voor Buitenlandse Zaken, heeft zijn instructies om ACTA te ondertekenen ingetrokken. ACTA is een internationale overeenkomst die erop gericht is om copyrights wereldwijd beter af te dwingen. De Duitse beslissing om ACTA al dan niet te ondertekenen is uitgesteld tot na de stemming van het Europees Parlement in juni.

Achter gesloten deuren
De ACTA-overeenkomst kan in Europa pas in werking treden als elke lidstaat ACTA zowel ondertekent als ratificeert. Als één lidstaat een van beide niet doet, geldt ACTA nergens volgens de Europese Commissie. Het Europese Parlement moet het document ook nog ratificeren.

Onder de verdedigers van ACTA zitten onder anderen de eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht en Amerikaans president Barack Obama. De voorstanders zeggen dat het pact nodig is om zeker te zijn dat de relatief hoge standaarden van copyrightafdwingbaarheid in Europa en de VS ook in de rest van de wereld gelden.

Critici zijn er op hun beurt niet over te spreken dat ACTA achter gesloten deuren tot stand is gekomen, zonder toezicht van burgerrechtenverdedigers. Ze zeggen dat ACTA kleinschalige copyrightinbreuken zal criminaliseren, wat een negatief effect heeft op vrije meningsuiting.

Nederland tekende (nog) niet
Eind januari hebben 22 Europese lidstaten en de Europese Commissie ACTA ondertekend. Ze vervoegen daarmee de rangen van Australië, Canada, Japan, Marokko, Singapore, de Verenigde Staten en Zuid-Korea.

De Europese landen die nog niet ondertekend hebben, zijn Duitsland, Cyprus, Estland, Nederland en Slowakije. Volgens De Gucht is dat omdat de landen hun interne procedure nog niet hebben doorlopen, of omdat ze geen ambassadeur in Tokio hebben en dus nog een gezant moeten sturen.

Toch zien we dat een aantal landen die hebben getekend hun ratificeringsproces stopzetten. Voorlopig althans. Polen was de eerste die zich terugtrok, met in zijn kielzog Tsjechië en Letland. Slowakije, dat nog niet getekend heeft, heeft ook ACTA’s voortgang stopgezet, in afwachting van verdere consultaties.

Met medewerking van David Meyer.