Nieuws

Apple wil Ice Cream Sandwich verbannen

De smartphonerechtszaken volgen elkaar op. Nu heeft Apple een nieuwe patentenclaim tegen Samsung en de Galaxy Nexus ingediend. Het probleem is niet de hardware, wel Android Ice Cream Sandwich.

Via een kort geding wil Apple de Nexus in de VS laten verbannen op basis van een aantal softwarepatenten, schrijft The Verge. De aangehaalde patenten gaan erg breed. Ze bevatten bijvoorbeeld het algemeen aanvaarde idee van een telefoonnummer bellen door erop te klikken, en dat van een veegbeweging over het scherm om de telefoon te deblokkeren.

Als Apple in zijn opzet slaagt, vertraagt het de uitrol van Ice Cream Sandwich terwijl nog andere bedrijven dan Samsung het besturingssysteem in de markt willen zetten.

iPhone
De patenten die Apple wil verdedigen, beschermen een groot deel van de iPhonefuncties. Eén richt zich op de herkenning van telefoonnummers in een webpagina of een e-mail en de aanklikbaarheid ervan. Een ander patent gaat over zoekopdrachten binnen alle informatiebronnen van de telefoon via één interface zoals Siri, of het vergrootglas op Androidtoestellen.

Vegen om de telefoon vrij te geven is beschermd door een ander patent. Dit patent lijkt alle subtiele variaties te omvatten die alle Apple-concurrenten hebben ontwikkeld. Een laatste patent beschermt de woordvoorspellingen die je tijdens het typen krijgt.

Motorola
De patentenclaims van Apple komen niet uit het niets. Iets eerder besliste Apple al om concurrent Motorola aan te klagen wegens een licentiedeal met chipmaker Qualcomm. Apple beweert dat Qualcomm Motorola betaalt om componenten voor chips te licentiëren, en dus zou Apple Motorola niet opnieuw hoeven te betalen.

Motorola liet onlangs nog de iPhone en de iPad verbannen in Duitsland, maar Apple omzeilde dat verbod al vrij snel. Apple heeft ook al de Samsung Galaxy Tab laten verbieden omdat die te sterk lijkt op de iPad. Na een herontwerp door Samsung is alles weer in orde.

Het nieuwe kort geding van Apple lijkt wel heel ver te gaan door het eigendom te claimen over tekstvoorspelling, telefoonnumers aanklikken om te bellen en zoekopdrachten. Wat denk jij ervan? Is het Apples volste recht om zijn software te verdedigen, of is het te gretig met zijn patentenclaims? Laat het weten in de reacties onder dit artikel.

Met medewerking van Joe Svetlik

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business