Het aantal gepubliceerde IT-jobs is in 2011 in België met meer dan 10 procent gegroeid. Rond de zomerperiode piekte de aangroei van geposte IT-jobs zelfs met meer dan 40 procent per maand. Dat blijkt uit de jaarlijkse Monster Employment-index, van de gelijknamige online rekruteerder. Deze index volgt wereldwijd de online jobmarkt op en beperkt zich hierbij niet tot jobs die Monster […]


Het aantal gepubliceerde IT-jobs is in 2011 in België met meer dan 10 procent gegroeid. Rond de zomerperiode piekte de aangroei van geposte IT-jobs zelfs met meer dan 40 procent per maand.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Monster Employment-index, van de gelijknamige online rekruteerder. Deze index volgt wereldwijd de online jobmarkt op en beperkt zich hierbij niet tot jobs die Monster zelf post.

"Het totale aantal gepubliceerde IT-vacatures nam vorig jaar in België sneller toe dan in Nederland", weet Warren Hammond, managing director Monster Benelux. Toch komt de publicatie van zoveel IT-vacatures niet alleen doordat er zoveel openstaande betrekkingen zijn. “Het is ook een indicatie van de schaarste in de markt.


Constante bijscholing
Het blijkt erg moeilijk om goede profielen te vinden. Het gaat nu eenmaal om een erg gespecialiseerde markt. IT’ers moeten zichzelf constant bijscholen qua kennis en vaardigheden. Ze verwachten van hun werkgever dat hij voldoende training voorziet”, stelt Hammond. Hij vergelijkt het met de Premier League, de Engelse voetbalcompetitie, die ook toptalent binnenrijft.

“Veel bedrijven moeten ook na doorgedreven opleiding hun beste mensen laten gaan. Helaas krijgen ze daar, in tegenstelling tot bij het topvoetbal, geen transfervergoeding voor.” Gespecialiseerde informatici lijken wel op rozen te zitten. "Eigenlijk liggen alleen HR-profielen in dezelfde mate goed in de markt."

"IT heeft als voordeel dat het voor bedrijven het verschil kan maken, dat ze er een concurrentieel voordeel mee kunnen bereiken en op de kosten kunnen besparen. Het gaat vandaag soms om erg gegeerd talent", aldus Hammond. Ook de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling) zag 2011 overigens als topjaar. Nog nooit waren er bij hen zoveel IT-vacatures als in 2011.

William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.