Canonical stopt met de financiële steun aan Kubuntu. Daardoor valt de ontwikkeling van de Linuxdistro in handen van de gemeenschap. Concreet zal ontwikkelaar Jonathan Riddell bij Canonical geen tijd meer kunnen steken in Kubuntu na versie 12.04, die in april verschijnt. In een mailinglijst schrijft Riddell dat zijn bedrijf geen geld meer opzij zet voor […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Canonical stopt met de financiële steun aan Kubuntu. Daardoor valt de ontwikkeling van de Linuxdistro in handen van de gemeenschap.

Concreet zal ontwikkelaar Jonathan Riddell bij Canonical geen tijd meer kunnen steken in Kubuntu na versie 12.04, die in april verschijnt. In een mailinglijst schrijft Riddell dat zijn bedrijf geen geld meer opzij zet voor het project.

De reden is dat Kubuntu na zeven jaar geen zakelijk succes blijkt te zijn, en het bedrijf verwacht dat ook niet in de toekomst.

Andere omgeving
Kubuntu is een afgeleide van Ubuntu, wat op zijn beurt de populairste versie is van het Linux-besturingssysteem. Het onderliggende systeem is hetzelfde, maar de interface (desktopomgeving) is anders. Zo gebruikt Ubuntu de zogenaamde Unity-omgeving, waar Kubuntu KDE als desktopomgeving heeft.

Als het systeem nog verder wordt ontwikkeld, dan zal dat door de Linuxgemeenschap moeten gebeuren. Riddell schrijft in zijn bericht ook dat die gemeenschap meer taken op zich moet nemen, zoals het testen van ISO’s. Zelf blijft de ontwikkelaar bij Canonical werken, maar hij kan niet langer aan de KDE-versie van het besturingssysteem werken.

Canonical stopt ook met de betaalde ondersteuning van Kubuntu na versie 12.04. Wel blijft het de distributie aanbieden. Je zult het systeem dus nog wel kunnen blijven downloaden via de website van het bedrijf.