De kans dat ACTA, het handelsverdrag tegen namaak dat ook tekeergaat tegen piraterij, een wet wordt in Europa is weer kleiner geworden. Polen trekt nu ook zijn steun in. Volgens Poolse media heeft de Poolse premier Donald Tusk vrijdag gezegd dat zijn regering onvoldoende raadplegingen heeft gedaan alvorens het verdrag te tekenen, eind januari. Enkele […]

Advertentie

De kans dat ACTA, het handelsverdrag tegen namaak dat ook tekeergaat tegen piraterij, een wet wordt in Europa is weer kleiner geworden. Polen trekt nu ook zijn steun in.

Volgens Poolse media heeft de Poolse premier Donald Tusk vrijdag gezegd dat zijn regering onvoldoende raadplegingen heeft gedaan alvorens het verdrag te tekenen, eind januari. Enkele dagen later zetten ook de EU en de meeste EU-lidstaten hun handtekening. Nederland, Duitsland, Estland, Cyprus en Slowakije deden dat niet.

In principe kan ACTA niet algemeen worden aangenomen zolang bovenstaande landen niet allemaal akkoord gaan. Bovendien is er nog de stemming door het Europees Parlement in juni. Ook deze kan het akkoord van tafel vegen, ongeacht wat er momenteel gebeurt. Het Poolse verzet is in dat opzicht minder doorslaggevend, maar daarmee groeit wel de lijst van landen die weigeren akkoord te gaan met het verdrag.

Ook de Sloveense ambassadeur die het document namens haar land tekende, schreef vorige week op haar blog dat ze spijt heeft van haar handtekening. “Ik heb ACTA getekend uit burgerlijke zorgeloosheid, omdat ik er te weinig aandacht aan besteedde”, zegt ze.

Vaagheid
ACTA staat voor Anti-counterfeiting Trade Agreement en omvat een hoop richtlijnen en maatregelen om namaak tegen te gaan. Onder namaak wordt echter ook piraterij verstaan. Eerste versies van het verdrag bevatten een maatregel waarbij downloaders van illegaal materiaal hun internetverbinding zouden verliezen.

Vandaag zijn de meeste drastische maatregelen uit ACTA gehaald, maar er blijft grote scepsis. Vooral omdat de onderhandelingen van het verdrag in het geheim verliepen en omdat de huidige tekst zeer vaag en dus ruim te interpreteren is.

De Gucht dringt aan
De EU probeert intussen de impact ervan te nuanceren. Zo heeft Europa benadrukt dat het verdrag geen verandering vereist aan de huidige Europese en lokale wetgevingen. Ook eurocommissaris van Handel Karel De Gucht dringt in er een brief bij de andere landen op aan om het verdrag te tekenen.

Advertentie