Applicaties in de Android Market worden voortaan gescand op malware. Daarmee geeft Google antwoord op het stijgend aantal malwaregevallen op zijn smartphonesysteem. Bouncer, wat zoveel betekent als portier of uitsmijter, is een door Google ontwikkelde scanner die mogelijk gevaarlijke applicaties controleert. De malwarescanner zit in de cloud van Google en controleert automatisch nieuwe en bestaande […]

Advertentie

Applicaties in de Android Market worden voortaan gescand op malware. Daarmee geeft Google antwoord op het stijgend aantal malwaregevallen op zijn smartphonesysteem.

Bouncer, wat zoveel betekent als portier of uitsmijter, is een door Google ontwikkelde scanner die mogelijk gevaarlijke applicaties controleert. De malwarescanner zit in de cloud van Google en controleert automatisch nieuwe en bestaande toepassingen.

Voor gebruikers en ontwikkelaars verandert er niets, want alles gebeurt in de applicatiewinkel. Wie een app maakt, kan deze meteen in de Android Market zetten. En gebruikers die die applicaties downloaden kunnen ervan uitgaan dat de software is gecontroleerd.

Vreemd gedrag
Bouncer scant alle nieuwe toepassingen zodra ze zijn geüpload. Daarbij controleert het op malware in de brede zin van het woord, maar het kijkt ook na of een toepassing zich vreemd gedraagt. Bijvoorbeeld door het te vergelijken met gelijkaardige toepassingen. Tegelijk worden ook nieuwe ontwikkelaarsaccounts gecontroleerd om te voorkomen dat virusverspreiders niet zomaar een nieuw account kunnen aanmaken en terugkeren.

Te vroeg komt Bouncer alvast niet. Tegelijk met de populariteit van Android stijgt het aantal malwaregevallen op het systeem. Google zegt op zijn Mobile Blog dat het Bouncer in de loop van 2011 heeft getest en dat het in de tweede helft van 2011 veertig procent minder gevaarlijke downloads vaststelde in de Android Market.

Relatief risico
Android heeft in tegenstelling tot iOS van Apple geen goedkeuringsproces voor applicaties. Dat maakt het veel makkelijker om een toepassing in de softwarewinkel van Google te krijgen, maar het laat ook malafide ontwikkelaars toe.

Al valt dat in praktijk wel mee. Wie zich houdt aan applicaties uit de Android Market die al enige tijd aanwezig zijn, of afkomstig zijn van een vertrouwd merk, loopt weinig risico.

Het echte gevaar zit hem in de alternatieve applicatiewinkels. Zo kan je, wanneer je dit in de beveiligingsinstellingen wijzigt, ook zelf applicaties op internet zoeken en installeren. Dit wordt echter afgeraden omdat deze buiten de Android Market zitten en Google hier geen controle op heeft, waardoor het risico op malware veel groter is.