Nokia, Samsung en Apple grootste telefoonmakers

Apple werd in 2011 de derde grootste telefoonverkoper. Dat is opmerkelijk aangezien het bedrijf alleen smartphones verkoopt. Maar Nokia en Samsung blijven niet te kloppen.

Volgens marktonderzoeksbureau IDC zijn er het afgelopen kalenderjaar 1,55 miljard telefoons verkocht. In het laatste kwartaal alleen waren dat er al 427,4 miljoen. In beide rangschikkingen staan Nokia en Samsung bovenaan. Zij verkochten respectievelijk 417,1 miljoen en 329,4 miljoen gsm’s in 2011.

Apple verkocht in 2011 93,2 miljoen telefoons. Een stuk minder dan de twee koplopers, maar wel opmerkelijk als je weet dat het bedrijf enkel smartphones verkoopt, en dus geen gewone toestellen.

[related_article id=”158256″]

Apple derde grootste telefoonmaker. Nokia en Samsung behouden hun koppositie.
Apple derde grootste telefoonmaker. Nokia en Samsung behouden hun koppositie.

Volgens IDC is de iPhone 4S de hoofdreden waarom Apple van de vijfde naar de derde plaats springt, en LG en ZTE achter zich laat. “De mobiele-telefoonmarkt toonde ongewoon lage groei in het laatste kwartaal. Dit geeft aan dat deze niet immuun is voor zwakkere marktomstandigheden”, zegt senior analist Kevin Restivo van IDC in een mededeling.

“De introductie van producten met hoge groei zoals de iPhone 4S, die pas in het vierde kwartaal werd verscheept, heeft de smartphonegroei gestimuleerd. Toch is de markt in het algemeen op zijn slechtste punt geraakt sinds het derde kwartaal van 2009, toen de economische recessie volop heerste.”

Samsung groeit
Samsung had het afgelopen jaar een marktaandeel van 21,3 procent. Dat is een stijging ten opzichte van de 20,1 procent in 2010. Nokia blijft bovenaan staan, maar zakt van 32,6 procent (2010) naar 27 procent in 2011.

Dat Apple de derde plaats kan claimen door enkel smartphones uit te brengen is opmerkelijk. Nokia wordt al enkele jaren geteisterd met mindere cijfers maar is desondanks nog steeds de grootste telefoonmaker ter wereld. Dat het bedrijf zijn smartphonetak heeft opgepoetst en resoluut kiest voor Windows Phone, kan een ommekeer betekenen voor de Finnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business