Tijdens een vragenhalfuurtje op Twitter heeft eurocommissaris Neelie Kroes het ACTA-verdrag verdedigd, maar ook genuanceerd. De eurocommissaris voor de Digitale Agenda organiseerde vanmiddag een vragensessie onder de hashtag #askneelie. Al snel kwam er kritiek op het ondertekenen door de EU van ACTA, het internationaal verdrag dat namaak en piraterij beter moet bestrijden. Maar Kroes nuanceerde […]

Advertentie

Tijdens een vragenhalfuurtje op Twitter heeft eurocommissaris Neelie Kroes het ACTA-verdrag verdedigd, maar ook genuanceerd.

De eurocommissaris voor de Digitale Agenda organiseerde vanmiddag een vragensessie onder de hashtag #askneelie. Al snel kwam er kritiek op het ondertekenen door de EU van ACTA, het internationaal verdrag dat namaak en piraterij beter moet bestrijden.

Maar Kroes nuanceerde al snel de impact van ACTA. Daarbij benadrukte ze dat het voorstel nu wel moet worden aangenomen, wat aanvankelijk niet moest gebeuren. “Ik heb vanaf dag 1 beloofd om ACTA te verbeteren en het is verbeterd. Er zijn briefings gebeurd en er is nu een volledig debat in het Europees Parlement zoals het hoort te zijn", klinkt het.

Niet alleen internet
In antwoord op een andere ACTA-vraag antwoordde de eurocommissaris dat het verdrag ook niet enkel over online gaat. “Het biedt bescherming tegen namaakmedicijnen, gevaarlijk speelgoed en namaakgoederen”, aldus Kroes op Twitter.

Volgens haar zorgt het verdrag er ook voor dat andere landen hun copyrightwetgeving optrekken tot de standaarden die Europa vandaag hanteert. “Het maakt het speelveld gelijk, daarom werd het ondertekend.”

Verder liet Kroes weten dat een open internet en betere copyrightbescherming niet tegenstrijdig zijn. Wel moet er een goed online legaal aanbod zijn. Bij voorkeur een verenigde digitale markt voor Europa. Vandaag zijn online-initiatieven immers vaak landafhankelijk. Maar voor haar is één digitale markt een prioriteit, samen met breedbandtoegang.

Spelen mag
Een interessante retweet van Kroes ging over het stimuleren van ICT-vaardigheden bij jonge mensen. De eurocommissaris vroeg aan haar publiek hoe we meer jonge mensen kunnen trainen hiervoor. Kort daarna retweette ze een antwoord van ene Mathias Schindler: “Door duidelijk te maken dat spelen met ICT-tools geen misdaad is. Mensen moeten systemen kunnen verkennen en er mee kunnen experimenteren."