Het Taiwanese Foxconn is de grootste producent van computers en gadgets wereldwijd. De kans dat je er iets van in huis hebt is dus groot. Foxconn, onderdeel van het Taiwenese concern Hon Hai Precision Industry, produceert volgens The New York Times (NYT) naar schatting 40% van alle consumentenelektronica wereldwijd. Een groot deel daarvan wordt gemaakt […]

Advertentie

Het Taiwanese Foxconn is de grootste producent van computers en gadgets wereldwijd. De kans dat je er iets van in huis hebt is dus groot.

Foxconn, onderdeel van het Taiwenese concern Hon Hai Precision Industry, produceert volgens The New York Times (NYT) naar schatting 40% van alle consumentenelektronica wereldwijd. Een groot deel daarvan wordt gemaakt in China, waar Foxconn 1,2 miljoen arbeiders tewerkstelt. Daarnaast zijn er vestigingen in India, Tsjechië, Polen, Slowakije, Mexico en Brazilië.

iPad, iPhone, Wii, Xbox 360, PS3 …
Foxconn werkt in opdracht van Apple,  Amazon, Dell, HP, Microsoft, Nintendo, Nokia, Sony, Samsung en vele andere grootheden. Het hardwareconcern kwam de afgelopen jaren geregeld in opspraak na berichten over slechte werkomstandigheden en een zelfmoordgolf onder de werknemers.

De onderzoeksjournalisten van ProPublica zetten enkele duizelingwekkende cijfers over Foxconn op een rij. Een selectie:

  • 12: Het gemiddelde aantal uren per shift. Bron: interviews met Foxconn-werknemers door The New York Times.
  • 83,2: Gemiddeld aantal overuren per maand. Bron: bevraging uit 2010 bij 1.736 werknemers uit twaalf Chinese Foxconn-fabrieken.
  • 13: Leeftijd van een arbeider die geïnterviewd werd door de Amerikaanse auteur en monoloogschrijver Mike Daisey.
  • 10-20: percentage arbeiders dat maandelijks opstapt. Bron: Mike Daisey.

Lees verder op de volgende pagina

 

  • 230.000 – 450.000: geschat aantal werknemers in Foxconn City. Dat is het koosnaampje voor Foxconns grootste fabriekencomplex in het Chinese Shenzhen. Een kwart van de arbeiders woont op de campus.
  • 13: aantal ton rijst dat dagelijks in de centrale keuken van Foxconn City bereid wordt. Bron: NYT.
  • 17: aantal bekende gevallen van zelfdoding onder Chinese Foxconnwerknemers tussen 2007 en februari 2011. Elf arbeiders sprongen de dood tegemoet van gebouwen in Foxconn City. Als voorzorgsmaatregel spande het management netten rond de gebouwen. Het aantal zelfdodingen onder Foxconnwerknemers zou volgens Wired wel onder het Chinese gemiddelde liggen.
  • 70: aantal psychiaters in dienst van Foxconn die zelfdodingen moeten voorkomen. Bron: Foxconn CEO Terry Gou.
Advertentie