Telecomvereniging Beltug pleit voor meer concurrentie op de zakelijke telecommarkt. Tegelijk wil zij duidelijkheid over de macht, of het ontbreken daaraan, van het BIPT. Als het aan de organisatie ligt, dan mag er gerust meer concurrentie zijn op de zakelijke telecommarkt. Iets wat Daniëlle Jacobs, hoofd van Beltug, volgende week wil voorleggen aan minister Vande […]

Advertentie

Telecomvereniging Beltug pleit voor meer concurrentie op de zakelijke telecommarkt. Tegelijk wil zij duidelijkheid over de macht, of het ontbreken daaraan, van het BIPT.

Als het aan de organisatie ligt, dan mag er gerust meer concurrentie zijn op de zakelijke telecommarkt. Iets wat Daniëlle Jacobs, hoofd van Beltug, volgende week wil voorleggen aan minister Vande Lanotte. Maar ook over het BIPT zijn een aantal onduidelijkheden.

Zo zijn er een aantal Europese maatregelen die normaal al in mei moesten worden goedgekeurd. Een eerste lezing van die regels is voor de zomer gebeurd, een tweede lezing gebeurde vlak voor het aantreden van de nieuwe regering. Maar in die tweede versie zijn twee bepalingen rond de slagkracht van het BIPT aangepast.

“Daardoor is het moeilijk om de exacte draagwijdte van het BIPT te bepalen”, zegt Jacobs tijdens het Beltug Member Forum. Volgens haar is de tekst nu vaag en voor interpretatie vatbaar. Zo zouden zaken door de ministerraad mogen worden teruggeroepen. Als dat gebeurt dan komt dat er in praktijk op neer dat het BIPT niet onafhankelijk kan werken.

In een interview dat minister Vande Lanotte begin deze maand aan onze redactie gaf, zei hij dat het BIPT voortaan ook kan worden ingeschakeld door het parlement. De tijd zal waarschijnlijk moeten uitwijzen of dat betekent dat de telecomregulator enkel op verzoek van het parlement zal werken, of dat hij ook zelf en actief de sector reguleert.

Private gsm
Wat betreft de frequenties heeft Beltug alvast een verzoek voor de regulator. Zo wil de organisatie een frequentie vrijhouden voor het zogenaamde private gsm. Dat is een privénetwerk dat bedrijven binnen hun terreinen kunnen opzetten, waarbij ze zogezegd zelf operator zijn.

In landen zoals Groot-Brittannië is dat vandaag al mogelijk, maar in België is daar momenteel geen ruimte voor. Beltug wil daarom dat het BIPT bij de volgende herverdeling van de frequenties rekening houdt met het spectrum voor de zakelijke telefoonmarkt.