Om een programma op te starten of een map te openen begin je ongetwijfeld bij het Windows-startmenu of de taakbalk. Dat kan, maar MadAppLauncher bewijst dat het ook wel sneller kan. Er zijn heel wat tools waarmee je programma’s en mappen sneller kan openen dan met het startmenu of de taakbalk van Windows, of dat […]


Om een programma op te starten of een map te openen begin je ongetwijfeld bij het Windows-startmenu of de taakbalk. Dat kan, maar MadAppLauncher bewijst dat het ook wel sneller kan.

Er zijn heel wat tools waarmee je programma’s en mappen sneller kan openen dan met het startmenu of de taakbalk van Windows, of dat althans beweren. MadAppLauncher is precies zo’n tool, maar in tegenstelling tot vele andere is deze ontdaan van alle overbodige franje en blijkt het concept doeltreffend in zijn eenvoud.

[download_file]


Na installatie verschijnt MadAppLauncher in het systeemvak van de Windows-taakbalk. Start je het programma op, dan krijg je in eerste instantie een venster te zien dat wel wat weg heeft van een vereenvoudigd virtueel toetsenbord: boven een rij functietoetsen (F1 tot F10) en daaronder dertig hoofdtoetsen van je toetsenbord (alle letters van het alfabet evenals een aantal leestekens).

Klik je nu een van deze toetsen met de rechtermuisknop aan, dan verschijnt een dialoogvenster waarin je een koppeling naar een willekeurige toepassing of map kan maken. De bedoeling mag duidelijk zijn: roep je MadAppLauncher nadien op en druk je de toets in waaraan je die toepassing of map hebt gekoppeld, dan wordt die meteen opgestart cq. geopend. Je kunt ook instellen of dat al dan niet met beheerdersrechten moet gebeuren en welk pictogram je op de toets te zien krijgt.

Zo’n koppeling kan trouwens nog eenvoudiger. Wanneer je namelijk via View de optie Drag and Drop Mode activeert, volstaat het een snelkoppeling naar zo’n toets te verslepen om de koppeling te maken.

Net onder de rij functietoetsen tref je nog een smalle rij met tien knopjes aan: die fungeren als tabbladen. Afhankelijk van het geselecteerde tabblad kan je voor elke toets een andere koppeling maken – de functietoetsen blijven echter geldig voor alle tabbladen. Een snelle rekensom leert je dat je op die manier 310 verschillende koppelingen kan creëren: 10 functietoetsen + 10 x 30 andere toetsen. Keuze genoeg dus en alles blijft toch overzichtelijk.