Interview: wat zijn de troeven van Nokia?

Voor Nokia is de Lumia 800 de grote comeback op de smartphonemarkt. Tijdens de lancering van de Nokia Lumia zat ZDNet even samen met Xavier Bonnier, de general manager van Nokia België en Luxemburg. Hij praat over het toestel, de keuze voor Microsoft en de troeven van de Finse telefoonmaker.

ZDNet: Hoeveel Nokia-toestellen mogen we dit jaar verwachten met Windows Phone? De Lumia 800, de 710, ook de 900?
Bonnier: “Momenteel zijn erin België twee toestellen gepland. De Nokia Lumia 800 en de Nokia Lumia 710. Er werd een derde toestel aangekondigd, de Lumia 900, maar dat is momenteel voor de Noord-Amerikaanse markt. Voor andere regio’s zijn er nog geen plannen.

“Maar het partnerschap met Microsoft is voor ons zeer belangrijk. Het is dus niet zo dat we maar twee of drie toestellen zullen uitbrengen. In de toekomst zal dat verder uitbreiden naar meer toestellen met verschillende prijspunten.”

[related_article id=”161452″]

De Lumia 800 kost 499 euro. Blijven jullie in die prijsklasse?
“De prijs van 499 euro voor de Lumia 800 is eigenlijk een supergoede deal. Als je kijkt naar het besturingssysteem en de specificaties, dan is die telefoon echt value for money.”

Wat is volgens u de beste eigenschap van het toestel?
“Zeker en vast het design. De eerste keer dat ik het toestel zag vond ik het fantastisch. Het is een toestel uit één stuk en het design is ongelooflijk mooi, zeker met de verschillende kleuren erbij.”

En waarvan zegt u nu: ‘dat moet de volgende keer beter"?
[al lachend] “Momenteel nog niets. Misschien dat er in de toekomst nog andere kleurenvariaties komen, maar momenteel is dit het beste van beide werelden. Het is het beste van Nokia en Microsoft in één toestel.”

Nokia verlaat zijn eigenheid door te kiezen voor Microsoft. Hoe concurreer je dan met andere Windows Phones zoals die van HTC?
“Er zijn wel een paar elementen die exclusief voor Nokia zijn. Het design is fantastisch en veel mooier dan wat op de markt beschikbaar is. Ten tweede is er de navigatie: Nokia Drive is exclusief voor Nokia’s met Windows Phone. [Hierbij kan je de kaarten gratis vooraf downloaden, waardoor je veel minder of geen mobiel dataverkeer gebruikt, red.]

“Het derde element is alles wat we imaging noemen. We hebben bij Nokia een exclusief partnerschap met (lensfabrikant) Carl Zeiss, en dat is ook een extra troef in ons aanbod van Windows Phones.”

Nokia heeft voor Microsoft gekozen. Maar is er een kans dat er ooit een toestel met Android komt?
“We hebben bij de aankondiging duidelijk gezegd dat we voor Microsoft kozen omdat er bij Android weinig onderscheidingsmogelijkheden zijn. We wilden als Nokia niet de honderdste fabrikant zijn die met Android begon.

U zegt dus dat Windows Phone iets kleiner is, en een bedrijf als Nokia daarom meer impact kan hebben wanneer het kiest voor zo’n partner?
“Ja, daar kunnen we echt een verschil maken.”

We hebben nu dit toestel, maar hoe ziet u telefoons evolueren in de volgende jaren?
“We zien zeker een evolutie naar meer smartphones. Er komen er meer en meer op de markt, en als ik naar België kijk dan is er zeker nog een groot potentieel in die markt.

“Momenteel gaan we voor grotere schermen en betere specificaties. Maar andere trends zijn moeilijk in te schatten, want het kan zeer snel gaan in telecom. Er zullen weliswaar sommige dingen relevanter zijn voor de consument. Maar daarom hebben we in onze samenwerking met Microsoft een prioriteit gemaakt van alle elementen die relevant zijn voor de consument.”

Welk marktaandeel hoopt u met Nokia te veroveren op de smartphonemarkt?
“Het is moeilijk om daar een cijfer voor te geven, maar Nokia blijft in België wel een van de grootste spelers op sommige vlakken. Maar de bedoeling is om onze positie op de smartphonemarkt te versterken.

“We hebben moeilijke momenten op de smartphonemarkt gekend en daarom moeten we er nu volledig op focussen. De bedoeling is dan ook om ons marktaandeel te vergroten.”

Maar kan u zeggen hoeveel dat dat aandeel moet zijn?
“Hoe meer hoe beter, maar ik kan daar geen cijfers van geven.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business