Nieuws

Technologie die tegen een stootje kan

Mobiele technologie is er voor gebruik onderweg. Dat lijkt logisch, maar impliceert dat sommige laptops, smartphones en tablets tegen een stootje kunnen. Zeg maar: tegen een stoot. Dergelijke krachtpatsers zijn dan ook een nichemarkt die aan belang lijkt te winnen.

Onlangs kregen onze collega"s van Smart Business Strategies een persbericht van een gsm-fabikant die beweerde "de meest robuuste telefoon ter wereld" te hebben ontworpen: de Sonim XP3300 Force. Het is een typische werktelefoon die je overal mee naartoe kunt nemen en die niet snel kapot te krijgen is.

Het toestel haalde zelfs het Guinness World Records-boek. De telefoon overleefde een extreme valtest van 25 meter op beton, en dit zonder operationele schade. Een val hoger dan een tien verdiepingen tellend gebouw.

Betonmolen
Onze collega’s van zusterblad PC Magazine mochten het toestel onlangs testen op zijn fysieke capaciteiten. Tegen gewoon gooien bleek het toestel bestand. En zelfs als men hem van twee hoog op het asfalt laat vallen, heeft de XP5300 amper een schrammetje.

Toen ze het toestel met een tennisracket tegen een muur sloegen, bleek alleen de vierpuntdruktoets een beetje los te zitten. En dat euvel kon snel hersteld worden. Een stevige zwembeurt van anderhalf uur, met de gsm op zak? Het deed de Sonim XP5300 helemaal niets. Onze collega’s van PC Magazine konden zonder problemen met het toestel onder water bellen of opgebeld worden.

Ook enkele duiken van een vijf meter hoge springplank overleefde de telefoon probleemloos. Een vijftal minuutjes ronddraaien in een betonmolen, eveneens een behoorlijk pittige test, veroorzaakte nauwelijks een schrammetje aan de gsm. De laatste en ultieme test: met een compacte gezinswagen over de Sonim XP5300 rijden. Maar ook daarna gaf hij geen krimp.

Zoveel stevigheid gaat wel ten koste van de pure functionaliteit, omdat de 3G-capaciteiten van het toestel qua gebruiksvriendelijkheid te wensen overlaten. En van wifi is al helemaal geen sprake. De Sonim is geen alleenstaand geval, want meer en meer duiken er telefoons op die het label ‘robuust’ of degelijk’ met zich mee krijgen.

Sommige, zoals de Emporia Solid die als gsm voor een ouder publiek geschikt is, richten zich op een specifieke doelgroep. Maar ook gevestigde namen komen op de proppen met smartphones die een ongeluk kunnen overleven en eigenlijk voor iedereen zijn bedoeld.

Zo lanceerde Samsung recent een smartphone, de Galaxy Xcover, die tot een half uur ondergedompeld mag worden, tot een meter diepte. De Galaxy Xcover heeft een krasbestendig aanraakscherm en is duidelijk bedoeld voor buitenwerkers die hun toestel onder wat moeilijkere omstandigheden moeten gebruiken.

Buitenwerkers
Nu mobiele technologie gemeengoed is geworden in het bedrijfsleven komen niet alleen smartphones, maar ook tablets en laptops steeds vaker terecht op plekken die je bezwaarlijk een kantooromgeving kan noemen. Het blijft voor fabrikanten altijd de keuze hoever ze gaan in robuustheid, want het is altijd een afweging tussen robuustheid en functionele en technische prestaties.

Zo heeft Panasonic een reeks van zowel robuuste tablets als laptops. De Toughpad FZ-A1 van Panasonic is bijvoorbeeld speciaal ontwikkeld voor buitendienstmedewerkers die werken onder lastige omstandigheden in bijvoorbeeld de industrie, bouw of bij hulpdiensten. Het toestel is bestand tegen water, stof, trillingen, extreme temperaturen en een val van 120 cm hoogte.

Naast deze tablet is er een laptop, de Panasonic ToughBook CF-C1, die tegen een stootje kan. Ook deze laptop ziet er in eerste instantie nogal saai uit, omdat hij overal met grijs en hard plastic is bekleed. Maar alles zit wel stevig in elkaar.

De laptop is nergens plooibaar en het scharnier waarmee je het scherm kunt draaien, voelt heel solide. Al maakt hij wel gebruik van een traditionele harde schijf en niet van een SDD die steviger zou zijn.

Min 29 graden
Ook de meer vooraanstaande laptopfabrikanten, zoals HP en Dell, richten zich op het zwaardere werk. De Dell Latitude E6400 XFR-notebook is bijvoorbeeld zo gebouwd dat het systeem meteen na het uitpakken bestand is tegen ongure omstandigheden als striemende regen of opwaaiend stof en vuil. Het chassis van dat toestel is tweemaal zo robuust als de traditionele legering in magnesium.

De ‘stoerejongensnorm’ voor toestellen is overigens de Amerikaanse militaire "MIL STD 810F"-standaardreeks, waar onder meer ook de Dell Latitude E6420 XFR en de E6410 ATG op inspelen. Dit eisenpakket schrijft onder andere voor dat de laptop met dichtgeklapt scherm een val van 120 centimeter, en geopend een val van 90 centimeter moet kunnen overleven.

Verder mag de behuizing geen enkel stofdeeltje binnenlaten, moet zij waterdicht zijn en een regenbui bij windkracht 11 kunnen doorstaan. Ten slotte moet de laptop blijven werken bij temperaturen van -29 tot 60 graden Celsius en moet hij een uur lang op een hoogte van 4,57 kilometer kunnen functioneren.

Kortom, mobiele technologie moet steeds meer onder alle omstandigheden kunnen blijven werken. Het zijn stoere jongens die dat allemaal aankunnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business