Ervaren Windows-gebruikers weten dat het tweaken van allerlei Windows-instellingen gewoonlijk een duik in het register vergt. Dat is uiteraard niet zonder risico. Een stuk makkelijker en veiliger is het wanneer je een reeks interessante tweaks kan doorvoeren vanuit een comfortabele, grafische interface, zoals die van TweakNow PowerPack. Het programma, dat zich zowel voor Windows XP, […]

Advertentie

Ervaren Windows-gebruikers weten dat het tweaken van allerlei Windows-instellingen gewoonlijk een duik in het register vergt. Dat is uiteraard niet zonder risico. Een stuk makkelijker en veiliger is het wanneer je een reeks interessante tweaks kan doorvoeren vanuit een comfortabele, grafische interface, zoals die van TweakNow PowerPack.

Het programma, dat zich zowel voor Windows XP, Vista als Windows 7 laat inzetten, verzamelt een hele reeks uiteenlopende tweaks en tools. De makers hebben een poging gedaan om die wat overzichtelijk te presenteren, maar in de praktijk zal het er vooral toch op neerkomen dat je zelf door alle opties en mogelijkheden wandelt.

[download_file]

Zeven rubrieken
Het hoofdvenster bevat zeven tabbladen, die elk een rubriek vertegenwoordigen: Quick Optimizer, Troubleshooting, Windows Secret, Windows Cleaner, System Information, Miscellaneous Tools en Restore Backup.

Quick Optimizer bevat acht items waarvan de makers vermoeden dat die bij de meeste gebruikers wel in de smaak zullen vallen. Je vindt hier onder meer een optie om het register op te schonen, allerlei sporen te wissen en diverse Windows- en netwerkinstellingen te optimaliseren.

Het tabblad Troubleshooting laat je met een druk op de knop de ‘icon cache’ heropbouwen of de netwerkinstellingen naar hun standaardwaarden terugkeren. Jammer wel dat de gebruiker zo goed als geen feedback krijgt over wat er waar precies wordt gewijzigd. Een manco dat overigens ook voor de andere tabbladen geldt.

Windows Secret, het derde tabblad, blijkt opgedeeld in twaalf subrubrieken, waarbij je in elke rubriek gewoonlijk weer een paar handige instellingen terugvindt. Dat gaat van de mogelijkheid om Windows automatisch te laten doorstarten met een bepaald account over het wijzigen van de locatie van een typische Windows-map tot het uitschakelen van specifieke items in het Windows-configuratievenster.

Schoonmaken
Windows Cleaner herbergt een indrukwekkende reeks ‘schoonmakers". Tools dus waarmee je het register op de schijf van overtolligheden kan ontdoen of waarmee je allerlei (surf)sporen kunt verwijderen. Je treft hier tevens een opstartbeheerder, een shredder en een uninstaller aan.

Het tabblad System Information doet precies wat het zegt: je een rapport bezorgen over allerlei hardwareonderdelen van je systeem.

Voor wie de overige tabbladen nog niet uiteenlopend genoeg vindt, voegt het tabblad Miscellaneous Tools nog een hele reeks extra’s toe. Om er maar een paar te noemen: een optimalisatiemodule voor het geheugengebruik, een procesbeheerder en een tool voor wie wil werken met virtuele bureaubladen.

Restore Backup voegt eigenlijk geen functionaliteit toe, maar is wel zeer welkom. Van hieruit kan je namelijk doorgevoerde wijzigingen netjes terugschroeven. Zeer nuttig dus, maar zelf ook eerst een systeemherstelpunt maken blijft toch verstandig.

Advertentie