Een jaar of twee geleden nog een absolute hype, vandaag absoluut van de radar verdwenen: de netbook of supercompacte pc. Zo gaat computerfabrikant Dell niet langer netbooks verkopen voor consumenten.  Alleen de zakelijke netbooks uit zijn Latitude-lijn zijn nog verkrijgbaar. Het aantal verkochte pc’s zit in Europa in dalende lijn, blijkt uit de jongste cijfers van analist Gartner. Die daling […]

Een jaar of twee geleden nog een absolute hype, vandaag absoluut van de radar verdwenen: de netbook of supercompacte pc.

Zo gaat computerfabrikant Dell niet langer netbooks verkopen voor consumenten.  Alleen de zakelijke netbooks uit zijn Latitude-lijn zijn nog verkrijgbaar.

Het aantal verkochte pc’s zit in Europa in dalende lijn, blijkt uit de jongste cijfers van analist Gartner. Die daling is deels te verklaren door een terugval in het aantal verkochte netbooks.

Meer compacte mobiele toestellen
Volgens Gartner kiezen consumenten vaker voor tablets en smartphones, wat zijn gevolgen heeft voor de pc-markt. De terugval is minder frappant voor de bedrijfsmarkt, al duikt deze ook daar op. Dell richt zich, net als andere fabrikanten, voor de mobiele markt op lichte maar toch krachtige laptops. Dat zijn de zogeheten ultrabooks, waar nagenoeg alle pc-fabrikanten mee komen.

Zo’n ultrabook is een antwoord op de MacBook Air van Apple. Het toestel heeft de rekenkracht van een gewone laptop, maar is wel ontworpen met de trekken van een tabletcomputer. Voordat een fabrikant de term ultrabook mag gebruiken, moeten er echter aan enkele voorwaarden worden voldaan. We leggen die voorwaarden naast de specificaties van een netbook.

Ultrabook vs netbook