De markt voor informatie- en communicatietechnologie in Nederland is in 2011 gegroeid met 1,6 procent. ICT-Office verwacht ook voor 2012 een lichte stijging en wel met 0,6 procent. Deze voorlopige cijfers zijn gebaseerd op onderzoek van Heliview Research onder ICT-gebruikers en lidbedrijven van ICT-Office, voor de jaarlijkse ICT-Marktmonitor. Het Centraal Plan Bureau verwacht dat de […]

Advertentie

De markt voor informatie- en communicatietechnologie in Nederland is in 2011 gegroeid met 1,6 procent. ICT-Office verwacht ook voor 2012 een lichte stijging en wel met 0,6 procent.

Deze voorlopige cijfers zijn gebaseerd op onderzoek van Heliview Research onder ICT-gebruikers en lidbedrijven van ICT-Office, voor de jaarlijkse ICT-Marktmonitor.

Het Centraal Plan Bureau verwacht dat de economie in 2012 zal krimpen. De verwachte groei van de ICT-bestedingen met 0,6 procent is echter positief. Het CPB denkt dat de investeringen van het Nederlandse bedrijfsleven in 2012 zullen dalen met 6 procent. Ook de bestedingen van de overheid zullen dalen met 1 procent. De ICT-sector laat daarmee een licht positiever beeld zien dan de vooruitzichten voor het gemiddelde van de Nederlandse economie.

Systeemsoftware daalt licht
De bestedingen op het gebied van software tonen een positief beeld en worden in 2012 verwacht te groeien met 2,4 procent. Applicatiesoftware zal met 4,4 procent sterk stijgen, systeemsoftware kent met -0,5 procent een lichte daling. Het gebruik van applicaties zal in 2012 verder groeien. Dit geldt voor zowel bedrijfsapplicaties als apps voor tablets en smartphones.

Dienstverlening zal een lichte daling laten zien (-0,2 %). De bestedingen op het gebied van zowel professionele (consultancy) als ondersteunende dienstverlening (onderhoud) dalen, respectievelijk met 0,1 en 0,5 procent. De bestedingen aan hardware en kantoortechnologie zullen dit jaar dalen met 0,4 procent.

Dit wordt voornamelijk verklaard door de sterk dalende bestedingen aan servers, pc’s, printers en kantoortechnologie. De segmenten storage, bekabeling extern en overige computerhardware (waar tablets deel van uitmaken) laten daarentegen een forse stijging zien in de verwachtingen voor 2012.

Bestedingen op het gebied van telecom en internet zullen met 0,5 procent groeien, waarbij vooral mobiele diensten en telecomhardware (netwerkapparatuur en mobiele telefoons) weer in omvang zullen toenemen.

Cijfers over 2011 licht positief
In 2011 zijn de ICT-bestedingen gegroeid met 1,6 procent. Dit is een verdere toename ten opzichte van de groei van 1,1 procent in 2010. De bestedingen in de IT (ICT zonder telecommunicatie) stegen in 2011 eveneens met 1,6 procent.

De markt trok vooral aan in de eerste helft van het jaar, in de tweede helft van 2011 werden de effecten van de crisis duidelijker merkbaar. De softwarebestedingen zijn in 2011 met 3,2 procent gestegen ten opzichte van 2010. Deze toename wordt voornamelijk veroorzaakt door een stijging van bestedingen in de applicatiesoftware.

Hierbij speelt de verdere opkomst van trends als cloudcomputing en software as a service (SaaS) een grote rol.

De telecombestedingen stegen het afgelopen jaar met 1,5 procent. Vooral de stijging in vaste datadiensten (+3 %), mobiele diensten (+2 %) en telecomhardware (+3,7 %) zorgde ervoor dat de telecombestedingen groeiden. Vaste telefoniediensten daalden wederom afgelopen jaar (-3 %).

De hardware-uitgaven stegen in 2011 met 0,4 procent, waarbij voornamelijk het segment printers en MFP’s daalde (-2 %). Het segment servers, midrange en mainframes kende met -0,3 procent een lichte krimp ten opzichte van 2010. De besteding aan pc’s is in 2011 licht gestegen met 1 procent; overige computerhardware (tablets) liet een stijging van 5 procent zien. De bestedingen aan kantoortechnologie zijn in 2011 met -5,5 procent fors gedaald.

In het afgelopen jaar heeft de professionele dienstverlening een stijging gekend van 2,7 procent. Dit is mede te verklaren door de uitvoering van een kleine inhaalslag aan ICT-projecten, die in 2010 nog uitgesteld waren. Ondersteunende dienstverlening zoals onderhoud liet een daling zien (-2%). In totaal is de IT-dienstverlening daarmee gestegen met 1,2 procent.

Advertentie