Vrouwen krijgen steeds meer toegang tot hogere kaderposities. Al helpt dat toch niet om hun loonachterstand tegenover mannelijke collega’s in te halen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers van de Uppsala-universiteit in Zweden. De onderzoekers konden geen verband vinden tussen het geslacht van de managers en de weddeniveaus of weddeverschillen op de arbeidsmarkt. Volgens een aantal theorieën ligt het lagere gemiddelde loon bij […]

Vrouwen krijgen steeds meer toegang tot hogere kaderposities. Al helpt dat toch niet om hun loonachterstand tegenover mannelijke collega’s in te halen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers van de Uppsala-universiteit in Zweden.

De onderzoekers konden geen verband vinden tussen het geslacht van de managers en de weddeniveaus of weddeverschillen op de arbeidsmarkt. Volgens een aantal theorieën ligt het lagere gemiddelde loon bij vrouwen onder meer aan het feit dat het vrouwelijk geslacht nog altijd zwaar ondervertegenwoordigd is in de managementfuncties die over het loon beslissen.

Maar een toename van het aantal vrouwelijke managers heeft dus geen impact op de salariskloof tussen de werknemers. De onderzoekers konden in hun onderzoek ook geen bewijzen vinden dat vrouwelijke managers meer vrouwen zouden aanwerven.

William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.