Domeinnamenbeheerder Icann opent de aanvragen voor zogenaamde generieke topleveldomeinen. Er kan nu een verzoek worden ingediend voor internetextensies zoals .vlaanderen en .amsterdam, maar ook .gay. De registratieperiode start op donderdag 12 januari en duurt drie maanden. Bedrijven maar ook lokale overheden kunnen virtueel elk woord aanvragen als generiek topleveldomein (gTLD). Daarbij zijn ook niet-Latijnse tekens […]

Advertentie

Domeinnamenbeheerder Icann opent de aanvragen voor zogenaamde generieke topleveldomeinen. Er kan nu een verzoek worden ingediend voor internetextensies zoals .vlaanderen en .amsterdam, maar ook .gay.

De registratieperiode start op donderdag 12 januari en duurt drie maanden. Bedrijven maar ook lokale overheden kunnen virtueel elk woord aanvragen als generiek topleveldomein (gTLD). Daarbij zijn ook niet-Latijnse tekens toegestaan, evenals merknamen zoals .google en .cocacola.

Steden willen eigen domein
Door de aanpassing zal het aantal internetextensies enorm groeien. Momenteel zijn er 22 TLD’s, met de .com-extensie als bekenste voorbeeld. Tenminste als we de TLD’s van landen (.be, .nl, .fr, .cz…) niet meetellen.

Onder meer Vlaanderen, Gent en wereldsteden als Parijs en Berlijn hebben al laten weten dat ze een eigen topleveldomein willen aanvragen. Het gaat dan om namen als .vlaanderen, .gent, .paris en .berlin.

Rod Beckstrom, de topman van Icann, schrijft op zijn blog dat zijn organisatie klaar is om het gTLD-programma uit te rollen zoals gepland. “We hebben elk aspect voorzichtig onderzocht”, zegt hij.

Amerikaanse kritiek
De uitbreiding stuit wel op kritiek van de VS, dat enkele jaren geleden nog veel inspraak had op de TLD-verdeling. In december waarschuwde de Amerikaanse handelscommissie FTC dat een uitbreiding naar gTLD’s de consument kan schaden.

“Een snelle exponentiële uitbreiding van gTLD’s kan zowel het misbruik van het domeinnamensysteem vergroten als het opsporen van oplichters bemoeilijken”, zegt de FTC. “Vooral de uitbuiting van bestaande praktijken zoals phishing wordt een ernstige uitdaging, gezien de onbeperkte mogelijkheden die oplichters nu binnen handbereik hebben.”

De FTC doelt hiermee op praktijken waarbij criminelen valse links verspreiden die lijken op het origineel. Zo kan een crimineel bijvoorbeeld de URL www.bnpparibasfortis.bank registreren en daar een valse banksite opstarten. Vroeger kon dit alleen op domeinen als .org of.com, maar met gTLD wordt die lijst praktisch oneindig.

Beckstrom gaat in zijn blog niet in op die problematiek, maar zegt wel dat zijn organisatie rekening heeft gehouden met de risico’s. Ook zijn de regels nog strenger geworden nadat Amerikaanse bedrijven hun bezorgdheid hadden geuit over misbruik van hun merknaam.

Geen koopje
Wie zoals Vlaanderen zijn eigen internetextensie wil, moet daar wel een aardig bedrag voor ophoesten. De aanvraag van een gTLD kost 185.000 dollar.