Nieuws

2012, het jaar van de smartphoneclash

Zet de popcorn klaar, want dit jaar belooft spektakel. Apple vertoont tekenen van stagnatie, Android groeit als kool en Windows Phone staat vol ongeduld aan de poort te rammelen.

Is het jou ook opgevallen hoe de plaagstootjes tussen Microsoft Windows en Apple Mac zijn weggevallen? Waar is de campagne van ‘Ik ben een Mac’ met die zelfgenoegzame jongeling en de saaie pc gebleven? En wat met Microsofts onhandige (en vooral ongrappige) antwoord met sketches van Bill Gates?

In de plaats is een venijnige patentenstrijd gekomen tussen alle grote spelers in de smartphonemarkt. Nokia, Apple, Google, Samsung en Microsoft doen elkaar de duivel aan met patentenclaims. In de strijd is niets heilig, want Samsung klaagde Apple recent nog aan voor de smiley. Dat is wat anders dan een reeks plagerige reclamespotjes. Dit is menens.

Consument verliest
Cynische mensen zouden oordelen dat twee rijke bedrijven het zelf maar moeten weten als ze heel dure rechtszaken willen uitvechten met elkaar. Hoeveel last heeft de consument daarvan? En toch, hoor. Sommige van die patenten zijn volledig van de pot gerukt. Apple heeft bijvoorbeeld het patent in handen om nummers en e-mailadressen te herkennen in documenten. Zo kunnen ze meteen opgeslagen worden in de telefoon.

Omdat Apple dat patent heeft, oordeelde een Amerikaanse rechter dat bepaalde HTC-toestellen niet verkocht mogen worden in de Verenigde Staten. De consument verliest twee keer: hij kan de toestellen van HTC niet kopen. En als hij toch een HTC wil, dan mag die geen telefoonnummers herkennen in een document.

Google steunt
Het mag duidelijk zijn: iedereen die iets met smartphones doet is behoorlijk zenuwachtig. Apple doet alle moeite van de wereld om goedkopere concurrenten het leven zo zuur mogelijk te maken. En tegelijk vinden de goedkopere concurrenten een geheel onontgonnen markt: alles wat Apple doet, maar dan voor mensen die er minder geld voor over hebben.

Google doet ook nog ergens mee in de strijd, want zij willen graag dat veel mensen Android gaan gebruiken. Hoe meer Androidgebruikers, hoe meer gebruikersgegevens zij kunnen verzamelen en analyseren. Zo kunnen ze hun advertenties duurder verkopen. En dus steunt Google de smartphonemakers in rechtszaken die Apple aanspant.

Je zou het nog bijna vergeten, maar ook Microsoft doet mee met zijn Windows Phone 7. Het bedrijf heeft de boot van de sociale media al gemist en het wil die van de smartphones absoluut niet voor zijn neus de haven zien uitvaren.

Vandaar dat ik denk dat 2012 zo boeiend gaat worden. Apple ziet in Europa alvast zijn verkoop stagneren, terwijl er een hele hoop goedkope Androidconcurrenten op de loer liggen. En zelfs de Windows Phonetoestellen zijn heel redelijk geprijsd voor wat je krijgt. Dat het gevecht niet netjes zal verlopen, werd vorig jaar al duidelijk met alle patentzaken en pogingen om elkaars toestellen te laten verbieden.

Zet de popcorn dus maar klaar, want dit wordt een gevecht om je vingers bij af te likken. We reserveren met ZDNet alvast een zetel op de eerste rij.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business