Nieuws

Nokia: Te vroeg voor gsm op zonne-energie

Nokia brengt verslag uit van een testproject waarbij het mobiele telefoons op zonne-energie liet opladen op verschillende plaatsen in de wereld. De resultaten bieden een interessant inzicht in de mogelijkheden en gebreken van minizonnepanelen.

Het project van Nokia is geen groot geheim en kan al een tijdje gevolgd worden op de Solar Charging-blog van het bedrijf. Concreet bouwde het bedrijf een gsm met aan de achterkant een zonnepaneel. Dat werd afgelopen zomer getest door vijf mensen. Twee aan de Noordpool, één in Zweden, één in Kenia en één iemand op zeiltocht over de Baltische zee.

Achterkant te klein
In zijn conclusie zegt Nokia dat opladen via zonne-energie mogelijk is, maar het blijft een uitdaging. Een gsm uitsluitend en volledig laten opladen met behulp van de zon is op dit moment praktisch niet haalbaar. In de beste omstandigheden is het mogelijk om de telefoon in stand-bymodus te houden met een zeer beperkte spreektijd.

Zo hangt de hoeveelheid stroom af van verschillende factoren. Als voornaamste beperking noemt de Finse gsm-maker de te kleine achterkant van een telefoon. Al hebben ook het gebruik en de hoek van de lichtinval een grote invloed op de stroomgeneratie.

De meeste stroom kon Nokia genereren in het zonrijke Kenia. Aan de poolcirkel is tijdens de zomermaanden ook veel zonlicht, maar omdat het zonlicht hier in een lage hoek binnenkomt, is de opbrengst voor het toestel relatief laag.

In een nekhouder dragen
Volgens Nokia haalde het bedrijf ook behoorlijke resultaten wanneer de gsm in een speciale nekhouder werd gedragen, waardoor er aanzienlijk meer blootstelling is dan wanneer het toestel in de broekzak verdwijnt. Maar Nokia zegt er zelf meteen bij dat dit niet de meest praktische of stijlvolle oplossing is. Waardoor het op zoek moet naar betere mogelijkheden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business