Leuk dat Belgacom en Telenet zo zwaar inzetten op publieke hotspots door het openstellen van de verbindingen van de eigen klanten. Een paar honderdduizend hotspots klinkt indrukwekkend, maar hoe bruikbaar is het concept eigenlijk? Naar aanleiding van Dominique Deckmyns mening in De Standaard (achter de betaalmuur) haalden we ons telraam boven om te zien of […]

Advertentie

Leuk dat Belgacom en Telenet zo zwaar inzetten op publieke hotspots door het openstellen van de verbindingen van de eigen klanten. Een paar honderdduizend hotspots klinkt indrukwekkend, maar hoe bruikbaar is het concept eigenlijk?

Naar aanleiding van Dominique Deckmyns mening in De Standaard (achter de betaalmuur) haalden we ons telraam boven om te zien of 3G/4G echt nodig is. Mijn korte antwoord: natuurlijk wel.

Laten we even de situatie voor Vlaanderen inclusief Brussel berekenen: momenteel bevinden zich daar honderdduizend actieve Belgacom Fon-hotspots (bron: ZDNet.be). Gedeeld door 13.682 vierkante kilometer levert dat gemiddeld 7,3 hotspots per vierkante kilometer op. In steden zullen het er natuurlijk veel meer zijn, maar daarbuiten een pak minder.

Het blijft echter een verwaarloosbaar aantal om zorgeloos te kunnen surfen, want per vierkante kilometer komt dat overeen met een dekking van amper 0,005 procent (best-case scenario, zonder overlap, en bij een straal van vijftien meter per hotspot). Bovendien is Belgacom ook actief in Wallonië en is de werkelijke dekking dus nog kleiner.

Van Telenet heb ik geen cijfers, want zijn Wifree+Homespot-project zit nog in de testfase. Wel hoopt het tegen eind 2012 zo"n vijfhonderdduizend hotspots bij klanten te hebben geactiveerd (bron: ZDNet.be). Dat zou dan gemiddeld 37 hotspots per vierkante kilometer opleveren, voor Vlaanderen exclusief Brussel. Wat neerkomt op een dekking van 0,026 procent. Eveneens een verwaarloosbare waarde.

Ik heb ook even berekend hoeveel hotspots een grootstad als Antwerpen nodig zou hebben om honderd procent wifidekking te bekomen. Van de totale stadsoppervlakte van 204 vierkante kilometer is 13,45% bewoond gebied (bron: Wikipedia). Rest er nog zo"n 27 vierkante kilometer waarvoor omgerekend 38.864 hotspots nodig zijn om dekkend te zijn; uitgaande van 1 hotspot = 706 vierkante meter. Telenet gaat binnenkort tests uitvoeren met vijftienduizend hotspots in het Gentse.

Conclusie: zelfs in een klein land als België zal een wifi-hotspotnetwerk nooit allesdekkend zijn. En dus zal 3G/4G meer dan zijn nut hebben. Al is het bereik daarvan ook zeker geen honderd procent. Tegelijkertijd stel ik ook het praktische nut in vraag van zo’n "publiek" hotspotnetwerk. Leuk voor bij vrienden of familie die toevallig ook Telenet/Belgacom-klant zijn. Maar wie had gehoopt om bij onbekenden te kunnen meesurfen, zal toch eerst op zoektocht moeten gaan.