Google zou Mozilla bijna 1 miljard dollar betalen om zijn zoekmachine als standaardkeuze te behouden in Firefox voor de komende drie jaar. Browsermaker Mozilla kondigde deze week aan dat het zijn overeenkomst met Google rond de standaardzoekmachine in Firefox heeft vernieuwd. Over de financiële kant van het verhaal werd met geen woord gerept. Maar All […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Google zou Mozilla bijna 1 miljard dollar betalen om zijn zoekmachine als standaardkeuze te behouden in Firefox voor de komende drie jaar.

Browsermaker Mozilla kondigde deze week aan dat het zijn overeenkomst met Google rond de standaardzoekmachine in Firefox heeft vernieuwd. Over de financiële kant van het verhaal werd met geen woord gerept. Maar All Things D heeft nu van een ingewijde vernomen dat Google per jaar bijna 300 miljoen dollar belooft.

Dat is aanzienlijk meer dan de zoekgigant voor de vorige overeenkomst neertelde. Die werd in 2008 afgesloten en liep in november van dit jaar af. Ook over die deal zijn geen exacte cijfers bekend, maar eerder raakte bekend dat het aandeel van Google in de 123 miljoen dollar aan inkomsten die Mozilla in 2010 genereerde, 84 procent bedroeg.

Ook Microsoft en Yahoo hadden interesse
De prijsstijging is volgens de bronnen van AllThingsD veroorzaakt door de grotere concurrentie. Zowel Microsoft met zijn Bing-zoekmachine als Yahoo zou ook met Mozilla onderhandeld hebben. Maar Google trok aan het langste eind.

Sinds Google in 2008 zijn eerste zoekdeal met Mozilla sloot, heeft zijn eigen browser Chrome sterk aan populariteit gewonnen. Vorige maand werd Chrome wereldwijd voor het eerst meer gebruikt dan Firefox, weet StatCounter. Beide browsers bedienen ongeveer een kwart van de markt.