GoDaddy, de grootste domeinnaamregistrar heeft zich de woede van zijn klanten op de hals gehaald door de controversiële antipiraterijwet SOPA te steunen. Het verloor 21.000 domeinen in een dag. SOPA is een Amerikaanse antipiraterijwet die in het Amerikaanse parlement voorligt. De wet voorziet drie grote wapens tegen illegaal downloaden. Ten eerste zouden buitenlandse sites die […]

Advertentie

GoDaddy, de grootste domeinnaamregistrar heeft zich de woede van zijn klanten op de hals gehaald door de controversiële antipiraterijwet SOPA te steunen. Het verloor 21.000 domeinen in een dag.

SOPA is een Amerikaanse antipiraterijwet die in het Amerikaanse parlement voorligt. De wet voorziet drie grote wapens tegen illegaal downloaden. Ten eerste zouden buitenlandse sites die betrapt worden met illegale downloads geen (Amerikaanse) advertentiedollars meer kunnen krijgen. Ten tweede zouden zoekmachines er niet meer naar mogen doorverwijzen. En ten derde zouden de sites onbereikbaar worden gemaakt voor Amerikaanse surfers.

Veel internetbedrijven willen niet weten van SOPA en noemen de wet internetcensuur. Enkele grote namen zoals Sergey Brin, Jack Dorsey en Jerry Yang denken dat SOPA “de Amerikaanse regering de macht zou geven om het web te censureren met technieken die gelijkaardig zijn aan technieken die worden gebruikt in China, Maleisië en Japan.”

Opmerkelijk genoeg steunt internetbedrijf GoDaddy de wet wel. Of beter, ondersteunde. Want internetprotest en een boycot hebben ervoor gezorgd dat GoDaddy een boel klanten verloor. Op een dag tijd verhuisden zo’n 21.000 GoDaddy-klanten hun domeinnamen naar de concurrentie.

Nu, waarom zou een domeinnaamregistrar zo’n wet ondersteunen? Hij is immers rechtstreeks gericht tegen zijn eigen klanten. De reden is vrij duidelijk: GoDaddy werd vernoemd als een uitzondering in een van de amendementen op de wet. De wet treft dus wel de concurrenten van GoDaddy, maar GoDaddy zelf niet.

Bovendien kan GoDaddy behoorlijk wat nieuwe klanten winnen met de SOPA-wet. Als er ergens een illegaal handeltje dichtgaat, dan zal dat allicht niet verdwijnen. De criminelen zullen hun zaakjes willen verderzetten en hebben dan een nieuwe domeinnaam nodig. En de kans is groot dat ze die bij GoDaddy gaan halen.

Protest
Een tegenbeweging startte op de socialenetwerksite Reddit. Surfers begonnen de bedrijven te identificeren die de wet steunen en GoDaddy bleek er een van te zijn. Er begon een boycot en een migratie naar andere diensten.

Vrijdag zijn er 21.054 domeinen verhuisd van Domaincontrol.com, een dienst van GoDaddy. En volgens de tracker Dailychanges.com verliest het nog steeds klanten.

Sinds de boycot heeft GoDaddy snel zijn standpunt tegenover de wet gewijzigd. “We ondersteunen de wet niet langer”, schrijft het op zijn blog.