Nieuws

De cloud als veiligheidsmaatregel

De familie Callewaert verkoopt bouwmaterialen zoals bakstenen en betonblokken, dakbedekking en Gyproc. Ze hebben twee ateliers voor maatwerk. In totaal telt het bedrijf 43 werknemers, op twee verschillende sites, ongeveer evenveel arbeiders als bedienden.

Voor hun beheersoftware gebruiken ze software speciaal ontwikkeld voor de bouwhandel op basis van Microsoft Dynamics NAV. De servers waarop die software draaide, stonden in Kuurne. Het commerciële team van Roeselare moest inloggen via een datalijn van Belgacom. Geen ideale situatie.

Toen in 2010 een upgrade van de beheersoftware zich opdrong, bleek uit een ICT-audit dat ook de serveromgeving aan vernieuwing toe was. Callewaert vroeg aan drie hardwareleveranciers om een offerte op te maken voor nieuwe servers, en daarnaast een vergelijkende offerte uit te werken voor een cloudoplossing.

Geen klachten meer
Het aantrekkelijkste aanbod kwam van hun softwareleverancier SDE, in samenwerking met hosting partner Aspex. “In april 2011 was het voortraject afgerond en zijn we echt met cloud gestart. De voordelen waren snel duidelijk”, vertelt CEO Wim Callewaert.

“Hosting op afstand garandeert meer veiligheid. Minder risico op virussen en er zijn geen fysieke servers meer die bij een eventuele brand in  nze gebouwen schade kunnen ondervinden. Ook qua uniformiteit zijn we er sterk op vooruit gegaan. En onze IT-verantwoordelijke fungeert niet meer als interne helpdesk en hoeft geen installaties meer te doen op elke computer afzonderlijk. Al die taken zijn nu uitbesteed.”

Een sterk argument in het voordeel van cloudcomputing is het financiële plaatje, aldus Wim Callewaert: “Wat zeker mee de doorslag heeft gegeven is de vaste kost per maand die een cloudoplossing met zich meebrengt. Dat transparante kostenplaatje en de gespreide investering maken het project ook financieel interessant.

”De eerste weken na de implementatie doken er enkele problemen op, vooral bij het printen, maar na een tijdje waren er helemaal geen klachten meer, stelt Callewaert vast: "Dankzij de snelle verbinding via Telenet Corporate Fibernet – met voor de zekerheid nog een back-uplijn van Belgacom – is de snelheid in Roeselare zelfs verbeterd.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business