Nieuws

Grote vraag naar Intelligente infrastructuur

Ondanks de economische recessie verwacht 55 procent van de bedrijven 10 procent tot 25 procent meer te investeren in hun netwerkinfrastructuur. Dit blijkt uit onderzoek van CommScope onder Europese bedrijven.

De toegenomen investeringen hebben vooral betrekking op de implementatie van milieuvriendelijke IT-oplossingen. Daarnaast zijn ook de verhoging van de betrouwbaarheid van het netwerk en het toevoegen van netwerkintelligentie andere belangrijke factoren voor de investeringstoename.

De vraag naar zogenoemde groene IT-oplossingen ligt al op een hoog peil: 84 procent van de organisaties heeft in 2011 stappen ondernomen om het energieverbruik van hun netwerken te verlagen.

Investeringen in het verlagen van het energieverbruik houden het komende jaar aan, aangezien 46 procent van de ondernemingen vindt dat dit de meest effectieve manier is om netwerkkosten te besparen. Bijna de helft van alle bedrijven (49 procent) vindt kostenverlaging de belangrijkste doelstelling voor 2012.

Blind spots
Voor een op de vijf respondenten is het verbeteren van de betrouwbaarheid van het netwerk de belangrijkste kortetermijndoelstelling. Betrouwbaarheidsproblemen werden voor een groot deel toegeschreven aan gebrekkige netwerktransparantie (genoemd door 37 procent van de ondernemingen), fouten van technici (21 procent) en stroomuitval (17 procent). Er zal daarom geïnvesteerd worden in het verbeteren van de netwerkzichtbaarheid, het elimineren van zogenaamde blind spots en het verminderen van menselijke fouten.

Daarbij gaat het naar verwachting om voortdurende integratie van intelligente oplossingen binnen de fysieke netwerkinfrastructuur. Volgens het onderzoek gebruikt 38 procent van de ondernemingen momenteel intelligente infrastructuuroplossingen – of is van plan deze te gaan gebruiken – en nog eens 23 procent gaat zich verzekeren van een duidelijk upgradetraject.

Intelligente netwerken
Investeringstrends voor de langere termijn worden voor een groot deel gekenmerkt door cloudcomputing en virtualisatie, die naar verwachting gedurende de komende vijf jaar de grootste impact zullen hebben op de infrastructuur van bedrijfsnetwerken.

Er is ook een verschuiving naar hosted datacenters: 64 procent van de ondernemingen maakt momenteel gebruik van colocatie-oplossingen, of overweegt het gebruik hiervan binnen drie jaar. De populariteit van deze benadering neemt toe. Niet alleen door de tijd- en kostenbesparingen, maar ook doordat bedrijven minder risico lopen vanwege de infrastructuur met een gedeeld datacenter.

Volgens de onderzoekers willen netwerkmanagers beschikken over efficiëntere, intelligentere en meer robuuste netwerken. In essentie gaat het om een wijdverbreide strategie om kosten te besparen door te investeren in oplossingen waarvan is bewezen dat ze leiden tot betere prestaties en betrouwbaarheid. Dat in tegenstelling tot het simpelweg verlagen van de netwerkuitgaven, of het kiezen voor alternatieven met een lagere kwaliteit.

De onderzoekers verwachten dat organisaties er op zijn minst voor zorgen dat ze een duidelijk opwaarderingstraject hebben naar een energiezuinige en intelligente infrastructuur. Dan kunnen zij op het juiste moment grootschalige upgrades uitvoeren. De gegevens zijn afkomstig uit een enquête die is gehouden onder 100 netwerkbeheerders en systeemintegrators bij grote Europese ondernemingen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business