Nieuws

Granola 4.0.2

Een computer verbruikt op jaarbasis behoorlijk wat stroom. Minder verbruik betekent minder kosten en is ook goed voor de omgeving. Granola helpt je ongemerkt je stroomverbruik terug te dringen.

Er zitten weliswaar enkele energiebesparingsfuncties ingebouwd in Windows, maar Granola beweert dat slimmer aan te pakken en zonder dat je het merkt tot 35% energie te kunnen besparen.

[download_file]

Onmiddellijk actief
Meteen na installatie is Granola al actief. Dat merk je eigenlijk alleen aan een pictogram dat zich in het systeemvak van de Windows-taakbalk heeft genesteld. Van hieruit kun je dan het programmavenster openen. Veel stelt dat trouwens niet voor: je krijgt alleen een up-to-date verslag(je) te zien met de besparingen die je dankzij Granola hebt uitgevoerd.

Je verneemt met name hoeveel kWh, euro, C02 en CPU-verbruik je hebt bespaard. Om die cijfers wat concreet te maken vertelt Granola je er ook nog bij hoeveel CO2 alle Granola-gebruikers samen dit jaar zullen besparen; plastisch uitgedrukt in aantal bomen.

Voorspellingsalgoritmes
Voor wie zich afvraagt hoe Granola er precies in slaagt energie te besparen op je pc: de producent is er behoorlijk vaag over. Maar naar eigen zeggen wordt op de achtergrond continu je energiebehoefte gemonitord en worden er voorspellingsalgoritmes ingezet om dan, met behulp van dynamische voltages en frequentieschaling (DVFS, dynamic voltage & frequency scaling), het CPU-verbruik terug te dringen zodra dat kan.

Vanuit het contextmenu kun je ook nog een beperkt configuratievenstertje openen. Hier kun je onder meer de energiekosten per kWh invullen, evenals de gewenste eenheid. Schakel je de Scheduling-optie uit, dan geeft Granola je de mogelijkheid op elk moment zelf de energiemodus in te stellen: lowest speed, miserware (waarbij Granola zelf het heft in handen neemt) of highest power.

Met ingeschakelde Scheduling hangt je energiemodus af van wat je in een onlinetaakplanner hebt ingesteld. Daarvoor moet je wel een (gratis) account aanmaken bij Granola. Vervolgens open je het Dashboard en klik je op Scheduling. Standaard staat deze taakplanner op elk tijdstip ingesteld op miserware, maar dat kan je dus aanpassen.

Granola is zowel beschikbaar voor Windows als voor Linux.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business