Nieuws

De IT-voorspellingen van 2012

De wereld zal niet vergaan in 2012, zoals de Maya-kalender en sommige rampenfilms ons lieten vermoeden. Maar wat mogen we dan wel verwachten in het komende jaar? Smart Business ging op zoek naar rake voorspellingen over de ICT-wereld, van mensen die er met beide voeten in staan.

Sociale media bloeien
Zoals u kon verwachten zal het belang van sociale media voor de bedrijfsvoering ook in 2012 alleen maar toenemen. Ook in de financiële sector zullen sociale media een belangrijke rol spelen, meent Jeroen Dossche, partner en verantwoordelijke bij Capco Belux: “De financiële sector moet dichter bij de klant komen, en daarom zullen online communicatie en social media in de financial services sector zeer belangrijk worden in 2012.”

2012 wordt nog mobieler (maar wordt het ook veiliger?)
Smartphones en tablets zullen steeds meer het uitverkoren platform worden voor communicatie. Maar ook voor andere toepassingen zoals e-banking, onlinebetalingen, communicatie met en dienstverlening van de overheid en diensten zoals het openbaar vervoer.

Maar om al deze toepassingen veilig te kunnen gebruiken is er een sterke beveiliging nodig die toch het leven van de eindgebruiker niet nodeloos compliceert, meent Jan Valcke, COO van Vasco Data Security: “Daarom ontwikkelden wij Digipass for Mobile, waarmee u een OTP (one-time password of eenmalig wachtwoord) kunt genereren op een mobiel toestel.” Een soort van single sign-on dus, maar dan voor mobiele toestellen.

Tegelijk zullen ook de medewerkers steeds vaker hun bedrijfstoepassingen van op mobiele toestellen willen gebruiken, en dus zullen softwareontwikkelaars hier voortaan rekening mee moeten houden. En dat kan verder gaan dan je denkt, meent Geert Van Peteghem, manager van EMC Belux: “Een goede mobiele ervaring is meer dan het inkrimpen van de gebruikersinterfaces of de ondersteuning van mobiele browsers.

"Je moet ook rekening houden met de beschikbaarheid van een netwerksignaal en weten hoe informatie te cachen en te beveiligen, hoe enterprise workflows aan te sturen overheen mobiele en traditionele apparaten.”

Het leven van de ontwikkelaar zal in 2012 dan ook een forse evolutie kennen, vooral in de manier waarop over ontwikkelen wordt nagedacht.

En niet alleen de ontwikkelaars van toepassingen worden voor uitdagingen geplaatst: ook voor systeemintegratie wordt het niet eenvoudiger, stelt businessdevelopmentmanager bij Software AG Ricardo Passchier vast: “Om het berichtenverkeer tussen de mobiele apparaten en de backend- systemen in goede banen te leiden is er een belangrijke rol weggelegd voor integratiesoftware.”

België heeft een (visionaire?) regering
Bij het ter perse gaan was de Belgische federale regering nog niet gevormd. Maar vermoedelijk zullen we nog voor eind 2011 of (hopelijk) uiterlijk begin 2012 een regering hebben die volwaardige beslissingen kan nemen.

Misschien moet die regering dan maar snel geïnformeerd worden over de mogelijkheden van de cloud. Die kan immers voor nieuwe vormen van werkgelegenheid zorgen, als het wettelijke klimaat dit toelaat tenminste.

“Met de cloud beschikken we over een echt grensoverschrijdende technologie die België op de kaart kan zetten”, zegt Geert Van Peteghem hierover, “maar er wordt door de overheid onvoldoende geïnvesteerd of ondersteuning geboden aan de bedrijven. In Luxemburg hebben ze het wel begrepen. Daar faciliteert de overheid niet alleen het bouwen van datacenters, maar schept ze ook het juiste wetgevende kader dat bedrijven aantrekt. Met succes, want bijvoorbeeld Skype heeft zijn Europees hoofdkwartier in Luxemburg gevestigd.”

De economie stagneert
Terwijl technologieën als cloudcomputing en sociale media totaal nieuwe manieren van bedrijfsvoering stimuleren en de rol van ICT herdefiniëren zal de implementatie van technologie toch niet aan een sneltreinvaart verlopen, voorspelt Kris Poté, VP Marketing & Communication bij CapGemini.

“Alle voorspellingen wijzen op een zeer beperkte groei van onze economie. De ervaring leert ons dat ICT-budgetten in dat soort periodes meestal status quo blijven of zelfs dalen. Het is dus aan de IT service providers om de balans te vinden tussen het enthousiasme over nieuwe technologie en de economische realiteit. Cruciaal daarbij is om niet boven je stand te leven. Op dat vlak wordt 2012 dus een erg uitdagend jaar.”

Een vaststelling die ook Oracle en PWC bevestigen, na een onderzoek bij enkele tientallen telecombedrijven in de EMEA-regio: “We zien een dubbele uitdaging voor CIO’s in 2012”, aldus David Russell, UK telecommunications leader bij PwC.

“Ze staan steeds meer onder druk om operationele kosten en investeringsuitgaven te beperken, terwijl hun organisatie de klantentevredenheid wil verhogen. Door de druk op de prijzen, de noodzaak om de operationele kosten te reduceren en IT te vereenvoudigen, en de toegenomen concurrentie, is klantentevredenheid de onderscheidende factor waar bedrijven willen op inzetten.”

Dit zal gepaard gaan met een steeds grotere uitbesteding – al dan niet in de cloud – van wat niet als kernactiviteit beschouwd wordt, zoals netwerkbeheer of in veel gevallen ook het beheer van voorraden en bestellingen.

Het zeta-tijdperk vangt aan
Wel, om eerlijk te zijn is het eigenlijk al begonnen. Volgens Dave Evans, Cisco’s chief futurist, werd in 2011 de kaap gerond van meer dan één zetabyte nieuwe informatie op één jaar tijd: “Dat is het equivalent van de bestandsgrootte van uw favoriete tv-show wanneer die 125 miljoen jaar lang uitgezonden zou worden.”

Deze vergelijking is niet toevallig gekozen, want volgens Evans is het leeuwendeel van de informatie afkomstig van video: “Tegen 2015 zal meer dan 90% van het internetverkeer uit videobestanden bestaan.” Dat dit nieuwe uitdagingen met zich meebrengt voor uw en alle andere netwerken, spreekt voor zich.

Gelukkig evolueren ook de netwerken mee, stelt Evans vast: tussen 1990 en nu is zijn thuisnetwerk 170.000 maal sneller geworden, “en in de loop van de volgende tien jaar zal het nog eens 3 miljoen maal sneller worden.” De snelheid groeit dus voorlopig aan een hoger tempo dan de hoeveelheid informatie.

En verder …
1. Ziet Kris Poté (CapGemini) de war for talent in 2012 zo mogelijk nog aanscherpen: “Steeds meer IT-bedrijven zullen zich moeten afvragen wat prioritair is: de employer brand of de commercial brand. Want als je de mensen niet vindt om de diensten te leveren waarvoor je staat, heb je weinig aan een sterk commercieel merk natuurlijk.”

Diezelfde verweving van belangen ziet Kris Poté ook in de groeiende aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO): “Bedrijven zullen om verschillende redenen – maatschappelijk bewustzijn, ecologisch denken, publieke opinie, kostenbesparingen – meer aandacht besteden aan MVO in al zijn facetten. En dat heeft op zijn beurt uiteraard een impact op IT.”

2. Verwacht Geert Van Peteghem (EMC) nog enkele andere trends in 2012. De nieuwe killer app wordt volgens hem Eenvoud: “Applicatie-ontwikkelaars dienen nu apps op de markt te brengen die niet alleen gebruiksvriendelijk en intuïtief zijn, maar ook eenvoudig te vinden en te installeren.

Ontwikkelaars hebben door dat hoe eenvoudiger een applicatie is, hoe meer mensen ze zullen gebruiken en hoe meer waarde ze krijgt. We mogen dus single function-bedrijfsapplicaties verwachten in verschillende enterprise app stores. En die zullen eenvoudig kunnen samenwerken met gelijkaardige apps waarmee je wil werken.”

De nieuwe strategische vraag voor 2012 wordt Wat is uw digitaal business model, voorspelt Van Peteghem: “Bedrijven die zo’n model in huis hebben, doen het beter dan de bedrijven zonder. Denk maar aan Amazon, Apple en Google.

Dit model bestaat uit drie belangrijke pijlers: content die waarde heeft en klanten betrokken houdt; een rijke en sociale ervaring die de betrokkenheid en het waardegevoel verhoogt; en een platform  dat een continue stroom levert van zowel content als ervaring.”

3. Kijkt Dave Evans (Cisco) nog iets verder in de toekomst en ontwaart hij enkele trends die al in 2012 op de agenda staan, maar pas later in het decennium zullen doorbreken. ‘The internet of things’, bijvoorbeeld, waarbij letterlijk alles aan het internet kan worden gehangen, en waar de mens alleen maar vrolijker van wordt.

Hij geeft een voorbeeld: “Sparked, een Nederlandse startup, implanteert sensors in de oren van koeien om hun gezondheid te monitoren en hun bewegingspatroon te volgen. Zo wordt het vee gezonder, wat op zijn beurt meer en gezonder vlees voor de mens oplevert.”

En nog een minder technologische voorspelling om het af te leren: volgens Evans zal zonne-energie op termijn volstaan voor alle energiebehoeften: “Om te voldoen aan de wereldwijde vraag naar energie van vandaag volstaat het om 25 solar supersites te bouwen van elk 36 vierkante mijl, zowat 93 km².

Ter vergelijking: jaarlijks wordt er zo"n 170.000 km² bos verwoest. Als we aan hetzelfde tempo die sites bouwen, zouden ze op drie jaar tijd klaar zijn.” Evans wijst ook op de doorbraak die dit jaar bereikt werd aan de Oregon State University: daar bouwden ze zonnecellen met behulp van een inkjetprinter.

Deze productiemethode zou zonnecellen kunnen produceren met 90% minder afval. Zo wordt 2012 misschien zelf nog geen grand cru jaar, maar minstens de voorbode van enkele topjaren in de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business