Apple en Google bezitten volgens marktonderzoeksbureau NPD 82 procent van de Amerikaanse smartphonemarkt. Blackberry is in vrije val. Bovendien moeten ze noodgedwongen wachten tot eind 2012 om nieuwe modellen uit te brengen. Begin 2012 zouden er nieuwe Blackberrytoestellen op de markt verschijnen met een gloednieuw besturingssysteem Blackberry 10. Deze smartphones moesten ervoor gaan zorgen dat […]

Advertentie

Apple en Google bezitten volgens marktonderzoeksbureau NPD 82 procent van de Amerikaanse smartphonemarkt. Blackberry is in vrije val. Bovendien moeten ze noodgedwongen wachten tot eind 2012 om nieuwe modellen uit te brengen.

Begin 2012 zouden er nieuwe Blackberrytoestellen op de markt verschijnen met een gloednieuw besturingssysteem Blackberry 10. Deze smartphones moesten ervoor gaan zorgen dat Blackberry weer mee kan doen op de smartphonemarkt.

Maar die smartphones laten op zich wachten. Tien geplande modellen hebben namelijk een bepaalde chipset nodig die pas in de zomer beschikbaar is. In plaats van begin 2012 zoals gepland, komen de toestellen pas over een goed jaar uit.

Blackberrymaker Research in Motion (RIM) blijft de klappen incasseren. De tablet PlayBook is mislukt en op de smartphonemarkt verliest het bedrijf in sneltempo terrein. Het marktaandeel van BlackBerry in de Verenigde Staten, de grootste markt, is gedaald naar 9,2 procent. Vorig jaar had BlackBerry nog 24 procent van die markt in handen. De winst in het derde kwartaal kelderde met 71 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

In oktober kwam Blackberry nog negatief in het nieuws door hun falende netwerk. Er was een panne van drie dagen lang en het bedrijf gaf ter compensatie gratis apps weg aan hun klanten.