Windows moet veel controles uitvoeren om je systeem geoptimaliseerd te houden. Nu gebeurt wel heel wat op de achtergrond, maar er zijn ook tal van externe tools die al die onderhoudstaken in één gebruiksvriendelijke interface stoppen. Toolwiz Care is precies zo’n tool. Toolwiz Care is een verzameling van uiteenlopende systeem- en optimalisatietools. Onder de knop […]

Windows moet veel controles uitvoeren om je systeem geoptimaliseerd te houden. Nu gebeurt wel heel wat op de achtergrond, maar er zijn ook tal van externe tools die al die onderhoudstaken in één gebruiksvriendelijke interface stoppen. Toolwiz Care is precies zo’n tool.

Toolwiz Care is een verzameling van uiteenlopende systeem- en optimalisatietools. Onder de knop Checkup tref je alvast een aantal modules aan die verschillende onderdelen van je systeem controleren. Zo wordt het register op mogelijke inconsistenties gecontroleerd, gaat het programma na of je privacy ‘gevaar loopt’ door je tijdelijke bestanden of je internetgeschiedenis, wordt de fragmentatiegraad van je schijf gecheckt en controleert de tool bepaalde veiligheidsinstellingen. Stelt Toolwiz Care inderdaad mogelijke problemen vast, dan biedt het een Fix-knop aan.

[download_file]

Onder de knop Speedup dan weer vind je een aantal opties waarmee je de snelheid van het systeem moet kunnen optimaliseren. Dat klinkt erg goed, maar ook hier blijft het beperkt tot een aantal kleine aanpassingen, die in de meeste gevallen weinig snelheidsverbetering zullen opleveren.

De rubriek Security levert je in eerste instantie een overzicht op van geïnstalleerde plug-ins met de mogelijkheid om ongewenste exemplaren uit te schakelen. Verder kan je hier ook een lijst opvragen van actieve netwerkverbindingen, processen en services. Die kan je dan desgewenst afsluiten of uitschakelen.

App Manager is eigenlijk een opgefriste versie van het in Windows ingebouwde programmaoverzicht. Veel meer dan Uninstall aanklikken bij ongewenste of overtollige items kan je hier ook niet doen.

Het indrukwekkendst is nog de rubriek Tools, waarin achttien uiteenlopende tools zijn verzameld. Die zijn opgedeeld in (het weinig zeggende) Basic, Advanced en Super Tools. Je treft hier onder meer aan: een bestandsshredder, een datahersteltool, een module om het register te back-uppen, te herstellen en te defragmenteren, een wachtwoordbeheerder enzovoort. De meeste tools zijn echter behoorlijk karig met feedback. Je hoeft in de meeste gevallen ook geen veelzijdige of krachtige modules te verwachten.