Nieuws

Stevige jaarlijkse groei cloudverkeer

Het jaarlijkse wereldwijde cloudcomputingverkeer zal met een factor 12 groeien van 130 exabyte in 2010 tot 1,6 zettabyte in 2015. Dit komt neer op een samengestelde jaarlijkse groei van 66 procent. Dit blijkt uit de Global Cloud Index van Cisco.

Een zettabyte komt overeen met een triljoen gigabyte en 1,6 zettabyte is het equivalent van circa 22 triljoen uur streaming muziek, 5 triljoen uur zakelijke webconferencing met een webcam of 1,6 triljoen uur online high-definition (HD) videostreaming. Cloudcomputing is volgens de onderzoekers de snelst groeiende component van het datacenterverkeer. Naar schatting is cloudcomputing momenteel verantwoordelijk voor 11 procent van het datacenterverkeer. Dat aandeel zal groeien tot meer dan 33 procent van het totaal in 2015. Cloudcomputing is volgens de onderzoekers essentieel voor de toekomst van informatietechnologie en het doorgeven van video en content.

Back-up en replicatie

Het overgrote deel van het datacenterverkeer wordt niet veroorzaakt door eindgebruikers, maar door activiteiten van de datacenters en clouds zelf die niet zichtbaar zijn voor eindgebruikers, zoals back-up en replicatie. In 2015 zal 76 procent van het datacenterverkeer zich binnen het datacenter zelf afspelen. Het gaat dan om werklastverdeling tussen verschillende virtuele machines en allerlei achtergrondtaken. Van het totale verkeer verlaat 17 procent het datacenter om bij de eindgebruiker te worden afgeleverd.

Voornamelijk vanwege de toename van videogebaseerde consumentendiensten, vertoont het datacenter-naar-eindgebruikerverkeer enkele significante pieken. Naar verwachting zal het gemiddelde datacenterverkeer tijdens zogenoemde ‘primetime’ piekuren met een factor 2,5 toenemen. Dat vereist planning van aanvullende capaciteit voor datacenters en de cloud, en voor het netwerk. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business