Nieuws

Is uw IT-project een tikkende tijdbom?

Een op de zes grote informaticaprojecten in de industrie of bij de overheid is een tikkende tijdbom. Dat is de conclusie van een onderzoek van de University of Oxford. De wetenschappers namen meer dan 1.500 wereldwijde IT-projecten onder de loep.

Bij een op zes ging het om budgetoverschrijdingen van meer dan 200%. Dergelijke uitschuivers kosten bedrijven (of belastingbetalers) niet alleen handenvol geld, maar doen bedrijven zelfs helemaal instorten.

Hardlopers
Het ontsporen van IT-projecten is overigens een oud zeer. Het computersysteem op de Olympische Spelen van Atlanta vijftien jaar geleden heeft bijvoorbeeld de twijfelachtige eer het bekendste IT-project te zijn dat de mist in ging.

Op een bepaald moment liep het computersysteem zodanig in de war dat de persbureaus afhankelijk waren van hardlopers die de met hand geschreven wedstrijdresultaten vanuit 29 stadions naar één centraal punt moesten brengen.

Atlanta is dan misschien de moeder van alle IT-missers, uitzonderlijk is het dus niet. Ook niet qua impact. Informaticaprojecten lopen twintig keer zoveel kans om met grote problemen geconfronteerd te worden dan een gemiddeld initiatief in een andere sector, merken de onderzoekers van Oxford op. Het risico ligt volgens hen zelfs twee tot drie keer hoger dan bij grote infrastructuurprojecten in de bouwsector.

Erik Van den broecke, managing partner van het Complexity & Management Institute, die zich in de materie specialiseert ziet drie grote oorzaken. “Bij IT-projecten zijn er veel partijen betrokken, zowel van binnen als buiten de organisatie. Bovendien hebben al die partijen veel interactie met mekaar.” Als derde reden benadrukt Van den broecke de snelheid qua verandering. “Technieken in IT evolueren bijvoorbeeld sneller dan in de bouw.”

Ook volgens de onderzoekers van de University of Oxford vormt onder meer het gebrek aan compatibiliteit van software een aanleiding voor veel problemen tijdens de IT-projecten. De onderzoekers oordelen  bovendien dat leidinggevende managers vaak onvoldoende inzicht hebben in de implementering van de nieuwe technologie. Met nefaste situaties tot gevolg.

Mislukte informatica-projecten hebben grote bedrijven zoals Kmart en Autowindscreens reeds onderuit gehaald. Ook concerns zoals Airbus, Levi- Strauss en Hershey’s raakten door ingrijpende informaticamislukkingen zwaar in de problemen.

Bovendien kunnen ze niet alleen de werking, maar ook het imago van een bedrijf danig ruïneren. Denk maar aan het gloednieuwe reservatiesysteem van vliegtuigmaatschappij American Airlines dat kort na de invoering zowat alles deed behalve reizigers boeken. In ons land waren het Phenix-project bij Justitie en de portaalsite Belgium.be voorbeelden van IT-projecten die uit de hand liepen.

Beterhand
Er zijn remedies tegen ontsporingen. Van den broecke haalt technieken aan als programmanagement en portfoliomanagement. Waarbij een geïntegreerde aanpak mislukkingen moet voorkomen, zo luidt de redenering.

Daarnaast dringt enige nuance zich op. Uit de bevindingen van de University of Oxford blijkt ook dat het risico evenredig stijgt met de omvang en complexiteit van de projecten. De gemiddelde budgetoverschrijding van alle 1.500 bestudeerde projecten maakt ‘slechts’ 27% uit.

Bovendien is er beterschap in zicht. In het jongste rapport van de Standish Group – een autoriteit op het vlak van het inschatten van IT-projecten- eerder dit jaar toont aan dat IT-projecten gemiddeld succesvoller worden en dat ze minder falen. “We begrijpen alsmaar beter waarom producten slagen of mislukken”, stelt Jim  Johnson, chairman van de Standish Group.

Bovendien blijkt er nog in een ander domein beterschap: de betrouwbaarheid van de applicaties zelf. “In het jaar 2000 had een gemiddelde strategische  softwareapplicatie een ongeplande downtime van 47 uur, maar vandaag, zowat tien jaar later, is dat slechts 17 uur”, aldus Johnson.

Dat staat in contrast met berichten die er in de pers opduiken van grote websites of webtoepassingen zoals Gmail of Twitter die tijdlang onbereikbaar zijn. “Je zou daarom denken dat downtime meer en meer opduikt. Maar eigenlijk is net het tegendeel waar. Het wordt eerder uitzonderlijk”, weet  hij. “Alleen valt het ons meer op en wordt er ook in de media meer aandacht aan besteed. Als Gmail twee uur uitvalt, is dat voorpaginanieuws.”

Mislukte software- en IT-projecten

1. Phenix
Dit IT-project wilde de Belgische rechtbanken en parketten informatiseren met één nieuw, gecentraliseerd systeem. Het systeem zou dertien bestaande systemen vervangen. Uiteindelijk werd het contract met leverancier Unisys afgebroken wegens kwaliteitsproblemen en oplopende vertragingen. Phenix heeft 11,5 miljoen euro gekost.

2. Atlanta
Het computersysteem op de Olympische Spelen van Atlanta heeft de twijfelachtige eer het bekendste IT-project te zijn dat de mist in ging. Betrouwbare resultaten van de wedstrijden bleken onmogelijk.

De  gebeurtenissen in Atlanta hebben IBM, dat toen verantwoordelijk was voor het informaticasysteem, nog lang achtervolgd.

3. New York
Door een bug in de nieuwe softwareversie op de centrale computers in het telefoonnetwerk van AT&T crashten ongeveer twintig jaar geleden deze machines zodra een andere machine plat ging.

Toen een van de computers effectief door de knieën ging, leidde dit meteen tot een kettingreactie. Rond New York zaten bijna 100.000 mensen meer dan 9 uur zonder telefoon. De ingenieurs losten het probleem uiteindelijk op door  de vorige versie van de software te installeren.

4. Kanker
Door een fout in de software kregen sommige kankerpatiënten in het National Cancer Institute in Panama City een dubbele dosis straling. Een tiental patiënten stierf ten gevolge van deze bug. Bij vele anderen veroorzaakte de overdosis blijvende gezondheidsproblemen.

De Amerikaanse Food and Drug Administration vaardigde later een verbod uit op deze software van producent Multidata Systems. Twee medewerkers van het instituut, die wettelijk verplicht waren de dosis extra te controleren, werden aangeklaagd voor doodslag en gingen de gevangenis in.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business