Microsoft zegt dat de eerste bèta van Windows 8 eind februari wordt uitgebracht. Intussen geeft het bedrijf meer informatie over zijn applicatiewinkel. De presentatie van Microsoft ging hoofdzakelijk over de applicatiewinkel die Microsoft in de metro-interface van Windows 8 integreert. Maar in de marge zei het bedrijf dat die marktplaats eind februari 2012 beschikbaar wordt, […]

Advertentie

Microsoft zegt dat de eerste bèta van Windows 8 eind februari wordt uitgebracht. Intussen geeft het bedrijf meer informatie over zijn applicatiewinkel.

De presentatie van Microsoft ging hoofdzakelijk over de applicatiewinkel die Microsoft in de metro-interface van Windows 8 integreert. Maar in de marge zei het bedrijf dat die marktplaats eind februari 2012 beschikbaar wordt, tegelijk met de bèta van Windows 8.

Microsoft wil ontwikkelaars verleiden om apps voor de Windows-applicatiewinkel te maken. Dat doet het volgens All Things D onder meer met het percentage dat je als maker overhoudt. Standaard neemt Microsoft dertig procent van de omzet, wat vergelijkbaar is met Apple, maar zodra een app meer dan 25.000 dollar omzet heeft, inclusief aankopen binnen de app, zakt dit naar twintig procent. “Jullie krijgen een grotere hap uit de appel”, vat vicepresident voor Windows Web Services Antoine Leblond het samen.

Inhoudelijk zullen toepassingen in Microsofts webwinkel gratis probeerversies krijgen. Tegelijk zijn ze te sorteren op hoogste score, bestverkochte, beste gratis en beste nieuwe applicaties. Betaalde applicaties zullen tussen 1,49 en 999,99 dollar kosten. Al is niet bekend of die betragen exact zullen worden overgenomen voor de Europese markt.

Verder zal Internet Explorer 10 een aparte knop voor applicaties krijgen. Elke app krijgt daarnaast een unieke link en zal ook te vinden zijn in zoekmachines, dus niet alleen binnen de applicatiewinkel.

Controle: gulden middenweg
Op vlak van veiligheid en nazicht wijst Leblond op de twee uitersten. Bij iOS van Apple wordt elke toepassing gecontroleerd maar heb je geen overzicht op het proces. Bij Android van Google wordt zo goed als alles zonder controle online gezet.

Microsoft wil hier de middenweg bewandelen. Ontwikkelaars krijgen dezelfde tools waarmee Microsoft de code van de applicaties onderzoekt. Ook kunnen ze continu kijken hoe ver hun toepassing in het evaluatieproces zit. Verder krijg je als ontwikkelaar statistieken over het aantal downloads, de verkoopcijfers maar ook statistieken over crashes.

Bij het debuut van de applicatiewinkel, gelijk met de bèta van Windows 8, zullen voorlopig alleen gratis toepassingen beschikbaar zijn. Ook worden ontwikkelaars uitsluitend op uitnodiging toegelaten.

Advertentie