Drie kwart van de bedrijven in Europa is niet zeker dat zij hun activiteiten kunnen hervatten na een ramp. Reden hiervoor is dat zij niet in staat zijn hun data en systemen te herstellen. Ze verliezen omzet door downtime. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van EMC is uitgevoerd door Vanson Bourne onder 1.750 […]

Drie kwart van de bedrijven in Europa is niet zeker dat zij hun activiteiten kunnen hervatten na een ramp. Reden hiervoor is dat zij niet in staat zijn hun data en systemen te herstellen. Ze verliezen omzet door downtime. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van EMC is uitgevoerd door Vanson Bourne onder 1.750 organisaties in Europa.

Benelux

Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan het afgelopen jaar data te zijn verloren door het uitvallen van systemen. Bedrijven in de Benelux hebben hierbij in 2010 meer data verloren dan gemiddelde Europese organisaties. Deze onderzoeksresultaten laten zien dat bedrijven zich sterker moeten richten op back-up en disaster recovery om zich ervan te verzekeren dat hun belangrijkste bedrijfsprocessen niet in gevaar komen bij een natuurramp of wanneer om andere redenen IT-systemen uitvallen.

De drie meest voorkomende oorzaken van dataverlies en downtime van systemen zijn: disfunctioneren van hardware (61 procent), uitvallen van stroom (42 procent) en falen van software ( 35 procent). Onafhankelijk van de oorzaak, geeft 44 procent van de ondervraagde organisaties aan dat zij hun procedures voor back-up en recovery hebben aangepast na een incident. De Benelux blijft hier met 33 procent echter achter bij het gemiddelde. Verder investeerde 27 procent van de bedrijven meer geld in back-up en recovery na een ramp.

Impact

Uit het onderzoek is verder te concluderen dat er meetbare impact is op bedrijven die te wijten is aan downtime van systemen. De top drie ziet er daarbij als volgt uit: verlies aan productiviteit van medewerkers (43 procent), omzetverlies (28 procent) en vertraging van productontwikkeling (27 procent). Het falen van systemen heeft bij Europese bedrijven geleid tot een gemiddeld productiviteitsverlies van twee werkdagen. Dit staat voor een bedrijf met gemiddeld 2.000 medewerkers gelijk aan 28.391 manuren.

Budget

Het onderzoek wijst ook uit dat bedrijven ongeveer 10 procent van hun IT-budget uitgeven aan back-up en recovery. De Benelux besteedt hieraan met zowat 8 procent van het IT-budget het minst. Verder vertrouwt 40 procent van de ondervraagde Europese bedrijven voor back-up en disaster recovery nog steeds op tapeoplossingen. In de Benelux neemt dit toe tot 46 procent. 

William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.