Ons land hoopt met de 4G-veiling tachtig miljoen euro te verdienen. Dat is dertig keer meer dan wat Nederland vorig jaar ophaalde. In Nederland werden de frequenties van het 2,6 GHz-spectrum in april 2010 al geveild. Daarbij haalde de Nederlandse staat 2.627.000 euro op. Maar uittredend minister van Telecommunicatie Vincent Van Quickenborne mikt voor België […]

Advertentie

Ons land hoopt met de 4G-veiling tachtig miljoen euro te verdienen. Dat is dertig keer meer dan wat Nederland vorig jaar ophaalde.

In Nederland werden de frequenties van het 2,6 GHz-spectrum in april 2010 al geveild. Daarbij haalde de Nederlandse staat 2.627.000 euro op. Maar uittredend minister van Telecommunicatie Vincent Van Quickenborne mikt voor België op minstens tachtig miljoen euro.

“Dat komt doordat we een minimumbedrag hebben vastgelegd voor elk lot”, zegt Van Quickenborne aan onze redactie. “Zo zijn er loten van 5 miljoen euro, van 15 miljoen euro en het Wimax-blok gaat aan 22,5 miljoen euro. Die bedragen hebben we bepaald op basis van wat er internationaal gebeurt. Bovendien zijn er vijf kandidaten, waaronder twee buitenlandse. Dat bewijst dat er veel interesse is.”

De kandidaten
De twee buitenlandse kandidaten zijn het Canadese Craig Wireless en het Aziatische BUCD. Die eerste is een Canadese speler die sinds 2005 in Griekenland een licentie voor de 3,5 GHz-band heeft. In Noorwegen heeft Craig Wireless sinds 2007 een licentie op het 2,5-2,6 GHz-spectrum. Het bedrijf specialiseert zich in LTE en Wimax.

Van BUCD is enkel geweten dat het een Aziatisch bedrijf is. Begin dit jaar zei de voorzitter van China Mobile, de grootste mobiele operator ter wereld, nog dat hij interesse heeft in ons land. Maar het lijkt erop dat dit bedrijf niet achter BUCD schuilt.

Ook Van Quickenborne heeft het over “een Aziatische speler”, zonder in detail te treden. Volgens hem is het aan het bedrijf om zichzelf kenbaar te maken wanneer het dat wil. “Maar het gaat wel om een ernstig bedrijf”, benadrukt de minister.

Telenet
De overige drie kandidaten zijn Mobistar, Belgacom en KPN Group Belgium (Base). Dat betekent dat Telenet niet meedingt naar een 4G-licentie, maar dat hoeft het ook niet te doen. Het Mechelse kabelbedrijf kreeg voor de zomer namelijk al de vierde gsm-licentie in handen, samen met Tecteo (uitbater van de Waalse kabeloperator Voo).

Die licentie zorgt ervoor dat het vanaf 2015 spectrum krijgt in de 2G-band. Die ruimte is technologieneutraal en kan bijgevolg gebruikt worden voor LTE, wat Telenet naar alle waarschijnlijkheid gaat doen.

De loten
De veiling verloopt met biedingsrondes en kan afhankelijk van het verloop vandaag of in de komende dagen eindigen. Concreet gaat het om de frequenties tussen 2.500 MHz en 2.690 MHz die worden opgedeeld in zeven te veilen blokken.

De blokken voor FDD, geschikt voor LTE, bestaan uit twee loten van 2X5 MHz en vier loten van 2X15 MHz. Daarnaast is er één blok van 45 MHz voor TDD, geschikt voor Wimax. De resterende 5 MHz wordt ingezet als scheidingsband.

In principe betekent dit dat elke speler met een blok naar huis kan, waardoor de kans klein is dat er in totaal meer dan het minimum van tachtig miljoen euro wordt betaald. Maar als meerdere operatoren hun zinnen hebben gezet op één bepaald blok, dan kan dat de prijs doen stijgen.

Vijf kandidaten, vijf operatoren?
Dan rest nog de vraag wat er gaat gebeuren nadat de 4G-loten zijn verdeeld. Voor 4G is er door toezichthouder BIPT geen verplichte dekkingsgraad opgelegd. Dit in tegenstelling tot 3G waarbij bedrijven als Mobistar, Proximus en Base hun netwerk voor een bepaalde tijd moesten uitrollen.

Dat betekent dat een bedrijf LTE of Wimax kan aanbieden zoals het zelf wil, bijvoorbeeld enkel in grote steden. Al betekent dat volgens Van Quickenborne niet dat er ook kandidaten zijn die bieden om vervolgens niets met hun licentie aan te vangen.

“Ze zijn wel verplicht om, wanneer ze een licentie verkrijgen, daar iets mee te doen. Het kan niet de bedoeling zijn dat een bedrijf een licentie koopt om zo een ander bedrijf te blokkeren”, aldus de minister.