De veiling voor de 4G-licenties in ons land gaat vandaag van start. Naast de drie grootste operatoren doen nog twee buitenlandse spelers mee. De veiling omvat vergunningen voor netwerkactiviteiten in het 2,6 GHz-spectrum. Die ruimte wordt gebruikt voor 4G, waar Wimax en LTE onder vallen. De te veilen licenties gaan in op 1 juli 2012 […]

De veiling voor de 4G-licenties in ons land gaat vandaag van start. Naast de drie grootste operatoren doen nog twee buitenlandse spelers mee.

De veiling omvat vergunningen voor netwerkactiviteiten in het 2,6 GHz-spectrum. Die ruimte wordt gebruikt voor 4G, waar Wimax en LTE onder vallen. De te veilen licenties gaan in op 1 juli 2012 en zijn vijftien jaar geldig.

Naast Belgacom, Mobistar en KPN Group Belgium (Base), zijn Craig Wireless Belgium en BUCD kandidaat voor de licentie. Die eerste is een Canadese operator, die laatste een Aziatische speler.

In De Ochtend op Radio 1 zegt ontslagnemend minister van Telecommunicatie Vincent Van Quickenborne dat hij hoopt minstens tachtig miljoen euro op te halen met de veiling. Al zal dat in praktijk waarschijnlijk meer zijn. Het te veilen spectrum bestaat uit verschillende loten van 5 miljoen euro,15 miljoen euro en 22,5 miljoen euro.

Welke operatoren er uiteindelijk een licentie binnenhalen, zal pas na de veiling bekend zijn. Van Quickenborne liet op Radio 1 een beetje in het midden of de deelname van Craig Wireless en BUCD betekent dat we binnenkort twee nieuwe buitenlandse operatoren krijgen. Wel zegt hij dat die spelers geloven in het Belgische groeipotentieel en ons land zien als testmarkt voor Europa.