Na Gent en Vlaanderen wil ook Antwerpen een eigen internetdomein. Binnenkort surf je misschien wel naar www.bibliotheek.antwerpen. Stad Antwerpen heeft de jacht ingezet op een .antwerpen-domein op het internet. Het schepencollege heeft die beslissing recent genomen. Het wil dat er binnenkort internetadressen zoals www.bibliotheek.antwerpen zullen bestaan en ook privébedrijven moeten hun eigen .antwerpen-internetadres kunnen aanvragen. […]

Advertentie

Na Gent en Vlaanderen wil ook Antwerpen een eigen internetdomein. Binnenkort surf je misschien wel naar www.bibliotheek.antwerpen.

Stad Antwerpen heeft de jacht ingezet op een .antwerpen-domein op het internet. Het schepencollege heeft die beslissing recent genomen. Het wil dat er binnenkort internetadressen zoals www.bibliotheek.antwerpen zullen bestaan en ook privébedrijven moeten hun eigen .antwerpen-internetadres kunnen aanvragen. Al moeten zij er wel voor betalen.

Dure grap
Maar goedkoop is zo"n topleveldomein hoegenaamd niet. Icann, de internationale organisatie die deze domeinen beheert, rekent voor de aanvraag alleen al 185.000 dollar aan. Daarbovenop volgt nog een jaarlijks bedrag van 25.000 dollar. Antwerpen gaat dat geld echter niet zelf ophoesten. De stad wil dat een privébedrijf het nodige doet om het domein binnen te halen, en ook het verdere beheer ervan op zich neemt. Daarom werd er een openbare aanbesteding uitgeschreven.

Gent hanteert dezelfde strategie. De stad ging in zee met het internethostingbedrijf Combell en Sensirius, die voor de gelegenheid een joint venture op poten zetten. Geschat wordt dat een .gent-adres zo"n 50 euro zal kosten. Een .be-adres heb je voor 3 euro.

.vlaanderen
Maar ook Vlaanderen laat zich niet onbetuigd. Ook die regio gaat voluit voor ".vlaanderen". In het parlement werd deze week beslist om het lastenboek uit te werken waarop kandidaat-concessiehouders kunnen intekenen. Volgens de Vlaamse Regering moet het internetdomein de regio "virtueel op de kaart zetten".

Resteert nog de vraag of die aanvragen ook lukken. Want Icann gaat wereldwijd slechts vijfhonderd nieuwe domeinen groen licht geven, na een strenge selectieprocedure. Daarom moeten alle aanvragers een lijvig dossier van pakweg tweehonderd bladzijden indienen.

De kandidaturen zijn welkom vanaf 12 januari 2012, het venster sluit alweer in april. Als Antwerpen het haalt, dan zijn de eerste .antwerpen-adressen er eind 2012.