Android en Samsung heersen op de wereldwijde smartphonemarkt. Een rapport van marktonderzoeker Gartner toont een verdubbeling van het aandeel van het mobiele besturingssysteem van Google. Gartner beschrijft in zijn rapport de verkoop van mobiele toestellen in het derde kwartaal van dit jaar. Daarin staat dat Google Android op 52,5 procent van alle verkochte smartphones draait. […]

Advertentie

Android en Samsung heersen op de wereldwijde smartphonemarkt. Een rapport van marktonderzoeker Gartner toont een verdubbeling van het aandeel van het mobiele besturingssysteem van Google.

Gartner beschrijft in zijn rapport de verkoop van mobiele toestellen in het derde kwartaal van dit jaar. Daarin staat dat Google Android op 52,5 procent van alle verkochte smartphones draait. Dat is een verdubbeling ten opzichte van hetzelfde kwartaal van vorig jaar.

Symbian (Nokia) blijft met 16,9 procent marktaandeel op de tweede plaats staan, maar het afgeschreven OS verliest op jaarbasis wel bijna twintig procent marktaandeel. iOS (Apple) zakt lichtjes van 16,6 naar 15 procent. RIM (BlackBerry) bezet 11 procent van de markt, komende van 15,4 procent.

Als we kijken naar de toestellen op zich dan zijn er tussen juli en eind september 440,5 miljoen gsm’s verkocht. Dat zijn er 5,6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Smartphones maken daar 115 miljoen stuks van uit, 42 procent beter dan een jaar geleden. Wereldwijd zijn smartphones goed voor 26 procent van de gsm-verkoop.

Android en Samsung domineren smartphonemarkt

Die groei komt er vooral dankzij landen als China en Rusland, want in West-Europa en de VS stagneerde de verkoop. Al komt dat volgens Gartner doordat gebruikers hier hebben gewacht op specifieke toestellen of nieuwe versies van besturingssystemen. Waarmee het bedrijf vermoedelijk verwijst naar de iPhone 4S en Android 4.0.

Nokia blijft grootste
Nokia krijgt klappen op de smartphonemarkt, maar wat gewone toestellen betreft blijft de Finse telefoonmaker niet te kloppen. 23,9 procent van alle verkochte telefoons zijn Nokia’s. Vooral toestellen waar twee simkaarten in passen en zogenaamde featurephones, gewone toestellen met bepaalde smartphonecapaciteiten zoals wifi, een aanraakscherm of gps.

De rest van de gsm-markt wordt ingepalmd door Samsung (17,8 procent marktaandeel) en LG (4,8 procent). Pas daarna volgen smartphonegiganten zoals Apple (3,9 procent), ZTE (3,2 procent), RIM (2,9 procent) en HTC (2,7 procent).

Samsung is wel de grootste smartphoneverkoper in het derde kwartaal. Het Koreaanse bedrijf verviervoudigde zijn smartphoneverkoop in één jaar tijd tot 24 miljoen. Dat is volgens Gartner vooral te danken aan de Galaxy-smartphones omdat die in verschillende prijsklasses zitten.

Apple staat nergens bovenaan, maar doet het niet slecht. Het bedrijf verkocht in het afgelopen kwartaal 17 miljoen iPhones. Dat is 21 procent meer op jaarbasis, maar tegelijk ook 3 miljoen minder dan in het tweede kwartaal van dit jaar. Al ligt dat volgens Gartner aan de late iPhonelancering. Consumenten hebben volgens het bedrijf gewacht met hun aankopen, waardoor Apple het in het vierde kwartaal stukken beter zal doen.