Nieuws

Jobs wou operatoren vervangen door wifi

Steve Jobs wilde de iPhone liefst zonder samenwerking met telecomproviders uitbrengen. Hij was hiervoor op zoek naar een alternatief draadloos netwerk.

De pas overleden topman van Apple heeft volgens IDG het merendeel van de twee jaar vóór de eerste iPhone gezocht naar een methode waarmee wifisignalen gebruikt kunnen worden om te bellen.

“Jobs wou operatoren vervangen”, zei John Stanton, hoofd van investeringsbedrijf Trilogy Partners, eergisteren tijdens een conferentie in Seattle (VS). “We hebben veel gepraat over of het mogelijk was om een synthetische operator te bouwen met behulp van het wifispectrum. Dat was een deel van zijn visie.” Volgens Stanton heeft Jobs het idee in 2007 definitief opgeborgen.

[related_article id=”158256″]

In praktijk draaide het anders uit. Apple sloot in de VS een exclusieve overeenkomst met telecombedrijf AT&T. Ook in andere landen gebeurde dat met exclusieve afspraken. België was, door het toenmalig verbod op koppelverkoop, een van de weinige uitzonderingen. De telefoon werd wel verdeeld door Mobistar, maar je was niet verplicht om een abonnement af te sluiten.

iMessage
Helemaal afgeschreven is het idee echter niet. De nieuwste versie van iOS bevat iMessage, een functie waarbij je gratis (via 3G of wifi) berichten kan sturen aan andere iPhonegebruikers. Iets wat je ook op Android kunt met toepassingen als Whatsapp.

In België is er sinds kort ook de voipdienst Viking Talk van de virtuele operator Mobile Vikings. Hiermee kan je goedkoop bellen via wifi of 3G, zonder dat je verder aan de belminuten van je operator raakt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business