Pc-gebruikers die zich ergeren wanneer hun pc na een update nogmaals moet opstarten, mogen uitkijken naar Windows 8. Microsoft belooft namelijk beterschap. De softwaregigant belooft dat je computer in de volgende versie minder vaak moet herstarten na een patch, herstelde bug of een installatie van Windows Update. Herstarten of rebooten is vaak een noodzakelijk kwaad, […]

Advertentie

Pc-gebruikers die zich ergeren wanneer hun pc na een update nogmaals moet opstarten, mogen uitkijken naar Windows 8. Microsoft belooft namelijk beterschap.

De softwaregigant belooft dat je computer in de volgende versie minder vaak moet herstarten na een patch, herstelde bug of een installatie van Windows Update.

Herstarten of rebooten is vaak een noodzakelijk kwaad, omdat de bestanden die worden aangepast in gebruik zijn zolang de computer aanstaat. Maar meestal zorgen ze ook voor enorme frustratie, bijvoorbeeld wanneer je pc zelf besluit dat er onmiddellijk moet worden herstart. Al kan je dit sinds Windows 7 wel met vier uur uitstellen.

In een blogpost legt Farzana Rahman, group manager voor Windows Update, uit dat hij begrijpt dat dergelijke acties zeer storend zijn. Daarom zoekt zijn team naar de beste updatemethode zonder de eindgebruiker vaak te storen.

Updatebundel
In praktijk worden ale onderdelen uit Windows Update die een herstart vereisen uitgesteld tot Patch Tuesday. Elke update waarbij dit moet gebeuren zal dus pas op de tweede dinsdag van elke maand vragen om te herstarten. Alleen bij zeer kritieke updates geldt een uitzondering.

Na een update krijg je als gebruiker een melding van herstartacties die er nog zitten aan te komen, met de nodige tijd om zelf je computer te herstarten. De melding in kwestie zal daarbij in het inlogscherm verschijnen, waar ze drie dagen blijft staan. Dat moet de voortdurende herinneringen en openspringende vensters voortaan vervangen.

Als je na die drie dagen nog niets doet, dan herstart je computer automatisch, maar alleen als de pc is versleuteld of wanneer er geen programma’s of bestanden openstaan. Je kunt dus geen werk verliezen bij dit soort acties.

Braaf wachten
Andere gerelateerde meldingen zullen voortaal netjes hun moment afwachten tot je het minder druk hebt. Dat wil zeggen dat je geen herstartvensters krijgt wanneer je met documenten bezig bent, een film bekijkt of net aan het gamen bent.

Rahman zegt dat hem vaak werd gevraagd om software van andere bedrijven op die manier te laten updaten. Maar gezien de uitgebreide lijst aan programma’s is dat volgens hem niet te doen. Wel krijgt de Windows Store applicaties met een geïntegreerd updateproces, waardoor je automatisch de meest recente versie hebt.