De internetbanken in ons land krijgen er dit najaar een concurrent bij. De Nederlandse NIBC Direct bank biedt in andere landen al zeer hoog rentende spaarboekjes aan. Alles wijst erop dat het bij ons niet anders zal zijn. Het Belgisch filiaal van internetbank NIBC, zo vernam de gespecialiseerde site spaargids.be, zal geleid worden door Dirk […]

Advertentie

De internetbanken in ons land krijgen er dit najaar een concurrent bij. De Nederlandse NIBC Direct bank biedt in andere landen al zeer hoog rentende spaarboekjes aan. Alles wijst erop dat het bij ons niet anders zal zijn.

Het Belgisch filiaal van internetbank NIBC, zo vernam de gespecialiseerde site spaargids.be, zal geleid worden door Dirk Dewulf, die jarenlang voor Rabobank.be werkte en er dit jaar nog het Poolse internetfiliaal uitbouwde. Dewulf is in de eerste plaats een marketeer. Na een carrière van zeven jaar in de media, was hij de jongste vijf jaar verantwoordelijk voor de marketing van het Belgisch internetfiliaal van de Nederlandse Rabobank. Hij wil voorlopig niet reageren op het nieuws, en bewaart verdere details voor de officiële lancering van de bank.

NIBC is in de eerste plaats een zakenbank, maar sinds het uitbreken van de financiële crisis probeert men ook fondsen aan te trekken via het internet. Met veel succes overigens, vooral dankzij de hoge rente die geboden wordt, zowel op spaarboekjes als op termijnrekeningen. In Nederland biedt NIBC Direct 2,85 procent op een spaarrekening. Na Nederland werd NIBC Direct ook actief in Duitsland, waar 2,75 procent wordt geboden. Nu is dus België aan de beurt.

Bekend in Nederland
In Nederland is NIBC een bekende naam. NIBC ging in 1945 van start als overheidsbank, belast met de financiering van de naoorlogse wederopbouw. ‘Maatschappij tot Financiering van Nationaal Herstel" heette de organisatie toen. In 1971 werd de naam veranderd in De Nationale Investeringsbank.

In 1999 werd de bank overgenomen door de pensioenfondsen ABP en PGGM, en omgedoopt tot NIB Capital (NIBC). Toen die fondsen door de kredietcrisis in de problemen kwamen, werd NIBC in 2005 alweer verkocht aan een consortium van internationale financiële instellingen en investeerders, samengebracht door J.C. Flowers & Co. De naam werd toen veranderd in NIBC Bank.

Kredietcrisis
In 2007 moest NIBC erkennen dat de bank vol in de flank was geraakt door de Amerikaanse kredietcrisis. NIBC was daarmee het eerste Nederlandse slachtoffer van de Amerikaanse hypotheekcrisis. Aanvankelijk leek de bank steun te vinden bij de IJslandse Kaupthing Bank, die belangstelling had voor een overname.

Maar die overname botste begin 2008 op een njet van de Nederlandse toezichthouder. Na het afketsen van de overname moest voorzitter Michael Enthoven het veld ruimen. Jeroen Drost (ex-ABN Amro), met een behoorlijke staat van dienst in het buitenland, volgde hem op.

NIBC lijkt sindsdien geleidelijk het vertrouwen van de spaarders te herwinnen. De bank wordt gesteund door de garantieregeling van 200 miljard euro van de Nederlandse Staat, die moet voorkomen dat Nederlandse banken in de problemen komen. Met de garantie van dat fonds als rugdekking heeft NIBC intussen al met succes enkele obligatieleningen geplaatst. De bank valt ook onder het Nederlands depositogarantiesysteem.

Advertentie