Een processor kiezen is tegenwoordig best lastig. Kloksnelheden, processorkernen of virtuele kernen: wat heeft nu eigenlijk de meeste invloed op de snelheid van je processor? Het processorlandschap bestaat dan wel maar uit twee spelers, de overvloed aan modellen en de bijhorende warboel aan specificaties maakt het lastig om processors rechtstreeks met elkaar te vergelijken. Vroeger was de belangrijkste parameter […]

Advertentie

Een processor kiezen is tegenwoordig best lastig. Kloksnelheden, processorkernen of virtuele kernen: wat heeft nu eigenlijk de meeste invloed op de snelheid van je processor?

Het processorlandschap bestaat dan wel maar uit twee spelers, de overvloed aan modellen en de bijhorende warboel aan specificaties maakt het lastig om processors rechtstreeks met elkaar te vergelijken.

Vroeger was de belangrijkste parameter de kloksnelheid. Hoe hoger die was, hoe sneller de processor. Maar toen werd de bovengrens van 4 GHz bereikt, en dus moesten fabrikanten op andere manieren snelheid proberen te winnen. Vanaf toen werden processors uitgerust met meerdere kernen.

Intussen bestaan er al exemplaren met acht fysieke kernen. Op zich lijkt het logisch dat de processor met de meeste kernen het snelst is, maar zo eenvoudig ligt het niet.

Verschillende toepassingen
Intelprocessors hebben naast een aantal echte kernen immers ook zogenaamde virtuele kernen. Heeft een processor een indrukwekkend aantal kernen op papier, dan moet je nakijken hoeveel daarvan fysieke kernen zijn. De prestaties van een rasechte quadcoreprocessor en een dualcoreprocessor met twee extra virtuele kernen kunnenn immers heel ver uit elkaar liggen.

Of een processor sneller is voor jou, hangt echter ook voor een groot deel af van de toepassingen die je gebruikt. Vooral voor grafische bewerkingen of 3D-ontwerpen luidt het verdict: hoe meer kernen, hoe beter. Deze software is geoptimaliseerd om meerdere kernen parallel te gebruiken en de werklast te verdelen over de kernen.

Gamen
Computerspellen ondersteunen daarentegen het gebruik van meerdere kernen nog niet zo goed, en dus is hier de kloksnelheid belangrijker. Tijdens het gamen presteert een quadcoreprocessor van 1,9 GHz dus minder goed dan een dualcoreprocessor van 2,8 GHz. In de toekomst verandert dat wellicht.

Zowel Intel als AMD heeft in een aantal van zijn processors trouwens een Turboboostfunctie om de kloksnelheid nog dynamisch te verhogen, tot 800 MHz of meer. Ook belangrijk voor de snelheid van een processor is de architectuur.

Elk jaar vernieuwen Intel en AMD hun processorlijn, met grondige veranderingen in technologie en lithografie. Zo wordt onder meer het cachegeheugen elk jaar groter, wat niet onbelangrijk is voor de overdrachtsnelheid tussen de verschillende kernen.

Advertentie