Nieuws

Chinese telefoonmaker ZTE voorbij Apple

Wereldwijd heeft de Chinese telefoonmaker ZTE in het afgelopen kwartaal meer toestellen verkocht dan Apple. Nokia blijft wel overduidelijk de grootste.

De totale markt voor mobiele telefoons groeide het afgelopen kwartaal zo’n 12,8 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. En dat is volgens marktonderzoeksbureau IDC een dieptepunt. Tegenover andere jaren ligt die groei namelijk zo laag dat IDC spreekt van het op één na slechtste resultaat van de afgelopen twee jaar. Er werden in totaal 393,7 miljoen telefoontoestellen verkocht.

De groei in verkoop vertraagde vooral in de smartphonemarkt. Dat komt volgens IDC door een combinatie van consumenten die hun uitgaven proberen te bedwingen en uitstelgedrag voor de aankoop van een nieuwe telefoon. Veel mensen hebben immers gewacht op de iPhone 4S en de 7-serie van BlackBerry, die pas aan het eind van het kwartaal werden gelanceerd.

Nokia blijft het grootst
Nokia blijft de grootste telefoonverkoper met 27,1 procent van het marktaandeel. Dat is minder dan een jaar geleden. Bovendien moet het ook nog eens aanzien dat concurrent Samsung dichterbij kruipt met 22,3 procent van de markt in handen.

Er is een groot gat tussen de marktaandelen van de nummers een en twee enerzijds en de drie belangrijkste achtervolgers: LG Electronics (5,4 procent marktaandeel), ZTE (4,9 procent) en Apple (4,3 procent).

Chinezen in opkomst
Opvallend is dat de Chinezen van ZTE komen opzetten in dat lijstje. Ze verschepen in een kwartaal zo’n 19,1 miljoen telefoons, een stijging van 57,9 procent tegenover het derde kwartaal in 2010.

Bij ons is ZTE vooral bekend van de ZTE Blade die bij Mobistar te koop is als de San Francisco, en de ZTE Skate die winkelketen Aldi onder het merk Medion heeft verkocht.

ZTE wurmt zich wereldwijd enkele markten binnen. In de VS levert het een hele hoop goedkope telefoons die niet veel meer kunnen dan bellen. De Androidsmartphones die het bedrijf nu verkoopt, maken dat het doel van 12 miljoen verkochte smartphones in 2011 een haalbare kaart wordt, zo stelt IDC.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business