Nieuws

Facebook bouwt enorm serverpark bij poolcirkel

Het eerste serverpark van Facebook buiten de Verenigde Staten komt in Zweden te liggen. Het verbruikt evenveel als een stad met vijftigduizend inwoners.

Dat heeft de Britse krant The Telegraph vernomen. Facebook zou zijn plannen vandaag officieel aankondigen. De uitverkoren plaats voor Facebooks nieuwe serverpark is Luleå, in het noorden van Zweden. Het stadje bevindt zich ongeveer honderd kilometer van de noordpoolcirkel.

Gigantische loodsen
Het serverpark bestaat uit drie loodsen van elk dertigduizend vierkante meter. Jaarlijks zou de elektriciteitsrekening zo’n 72 miljoen dollar bedragen. Het datacenter zou ook goed zijn voor zeventig tot negentig nieuwe jobs. De bouw begint in 2012.

Luleå heeft drie grote troeven. De noordelijke ligging garandeert koele temperaturen. Sinds 1961 is het er nooit langer dan 24 uur warmer dan dertig graden geweest en de gemiddelde temperatuur schommelt rond de twee graden.

Daarnaast zorgt de nabijheid van de rivier Luleå voor groene energie via de vele waterkrachtcentrales. Het laatste voordeel van het stadje is dat Zweden al ver gevorderd is met de uitrol van een glasvezelnetwerk, wat de datastroom naar de rest van de wereld vereenvoudigt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business