Telenet blijkt al veel langer bittorrentverkeer te vertragen. In een internationale vergelijking valt op dat de praktijk al zeker sinds 2008 wordt gehanteerd. De feiten, die werden opgemerkt door Userbase, zijn becijferd door het Measurement Lab (MLab). Dat is een open platform voor onderzoekers dat werd opgericht door het Open Technology Institute, het PlanetLab Consortium […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Telenet blijkt al veel langer bittorrentverkeer te vertragen. In een internationale vergelijking valt op dat de praktijk al zeker sinds 2008 wordt gehanteerd.

De feiten, die werden opgemerkt door Userbase, zijn becijferd door het Measurement Lab (MLab). Dat is een open platform voor onderzoekers dat werd opgericht door het Open Technology Institute, het PlanetLab Consortium en Google. Met hun testmodule, die de naam Glasnost draagt, kunnen gebruikers nagaan of hun provider bittorrentverkeer vertraagt of blokkeert.

Belgacom en Telenet
MLab maakt nu zijn meetgegevens tussen het tweede kwartaal van 2008 en het tweede kwartaal van 2010 bekend. Daar zitten ook meetgegevens van Belgacom en Telenet bij. Die tonen dat Telenet vanaf het derde kwartaal van 2008 bij ongeveer een derde van de testers verkeer vertraagde. Enkel in het tweede kwartaal van 2009 was dit slechts bij 7 procent.

Bij Belgacom wordt er ook afgeknepen, maar beduidend minder. Hier komen de percentages nooit boven de tien procent uit. Wel waarschuwt MLab dat Glasnost tot augustus 2009 een foutenmarge van tien procent had en daarna nog steeds 4 tot 5 procent. Maar zelfs met die marge valt op dat er bij Telenet torrentverkeer wordt gelimiteerd, en dit opvallend meer dan bij Belgacom.

Testen?
Telenet bevestigde deze zomer dat het torrentverkeer limiteert bij bepaalde klanten op bepaalde momenten van de dag. Maar de provider verdedigde zich door te zeggen dat het om een test gaat om internetverker zo efficiënt mogelijk af te handelen.

De vraag is nu in welke mate je nog kan spreken van een test nu blijkt dat de praktijk al zeker sinds 2008 wordt toegepast. Telenet was op het moment van schrijven niet bereikbaar voor commentaar.

Ook in buitenland
Wel moeten we nuanceren dat niet enkel in België verkeer wordt vertraagd. In Duitsland vinden we vergelijkbare cijfers terug bij Kabel Deutschland. In Nederland springt UPC, van hetzelfde moederbedrijf als Telenet, er lichtjes bovenuit, al zijn de percentages in Nederland lager.

In de VS is het Clearwire dat de snelheid bij een deel van zijn klanten beperkt.