Bij virtualisatie gaat het vaak over grote bedrijven met duizenden gebruikers. Maar hoe vertaalt zich dat naar België of Nederland, waar de kmo het land overeind houdt? ZDNet sprak met Willem van Enter, regional director voor VMware in de Benelux. ZDNet: Als virtualisatie zich op grote IT-infrastructuren richt, hebben jullie dan wel een markt in […]

Bij virtualisatie gaat het vaak over grote bedrijven met duizenden gebruikers. Maar hoe vertaalt zich dat naar België of Nederland, waar de kmo het land overeind houdt? ZDNet sprak met Willem van Enter, regional director voor VMware in de Benelux.

ZDNet: Als virtualisatie zich op grote IT-infrastructuren richt, hebben jullie dan wel een markt in de Benelux?
Van Enter: “De perceptie leeft wel dat wij alleen enterpriseklanten bedienen. Maar als je specifiek de markt bekijkt, dan zie je dat veel van onze klanten kmo"s zijn, en dat is ook te zien aan onze productportfolio. De nieuwe versie van VMware Go is zelfs bedoeld voor kleinere ondernemingen. Ook vCenter kreeg onlangs een update specifiek voor kmo"s om het voor hen eenvoudiger en toegankelijk te maken. Dus we zitten wel degelijk sterk tussen die kleine en middelgrote ondernemingen.”

Is het in onze regio moeilijker om zaken als desktop- of mobiele virtualisatie uit te rollen naar bedrijven?
“Moeilijker niet, maar je hebt een andere aanpak nodig. We werken hier met businesspartners die de verkoop en implementatie doen. Vaak werken we met andere partners voor de kmo-markt dan voor de grote ondernemingen, al heb je ook partners die beide kanten bedienen.

"Wel hebben kmo"s hun eigen uitdagingen in het IT-landschap. De cloud helpt daarom zeker om die klanten toegang te geven tot een IT-infrastructuur van hoge kwaliteit. Vaak willen ze alles liefst binnenshuis inrichten, maar dat begint nu te wijzigen naar een situatie waar kmo"s hun IT-uitgeving uit handen willen geven. Vaak wil een bedrijf alles intern houden om privacyredenen, en daarom gebruiken ze vaak een hybride cloud.

"In andere gevallen gaan ze eerst de server virtualiseren. Dat slaat dan weer de brug naar outsourcing of een samenwerking met een serviceprovider. We geloven dat het een evolutie en geen revolutie is. Stapsgewijs beweeg je naar je ideale cloudomgeving. Bijvoorbeeld door eerst je interne virtualisatie op punt te zetten, daarna met virtuele machines te beginnen die je eventueel buitenshuis kan laten draaien. En daarna kan je beslissen om alles buitenshuis te doen.”

Maar wat als het fout loopt en werknemers niet aan hun virtuele desktop kunnen omdat er een storing bij de provider is?
“Wat wij klanten adviseren is om ervoor te zorgen dat je daar niet volledig afhankelijk van bent. Dat je bijvoorbeeld met replicatietechnieken of spiegeling nog altijd een deel beschikbaar hebt. Je kunt bij zulke problemen nog altijd lokaal werken, mits men het systeem daarvoor heeft ingericht.

"Maar het is een situatie die met de traditionele systemen ook kan voorvallen. Als vandaag in een bedrijf de internetverbinding uitvalt, kunnen ze vaak ook niet veel meer doen. Maar de cloud heeft oplossingen om ervoor te zorgen dat je nog steeds kan werken in je private cloud [die binnenshuis wordt beheerd, red.].”

Hoe gedraagt de Benelux zich eigenlijk ten op zichte van andere Europese landen? Lopen we voor of achter met virtualisatie?
“We zien dat de Nederlandse markt vaak voorloopt binnen West-Europa. Veel technologieën worden snel geïmplementeerd. De Belgische markt liep tot nu toe wat achterop, maar we zien dat daar momenteel snelle stappen in worden gezet, dus er is wel een inhaalbeweging bezig.

"Op bepaalde punten loopt België zelfs een beetje voor. In België zijn bijvoorbeeld veel bedrijven bezig met hun private cloud en er is een beweging om de IT buitenshuis te brengen. Virtualisatie is dus wel doorgebroken op de Belgische markt.”

Ook bij heel kleine ondernemingen van pakweg één of vijf werknemers?
“Wat we zien is dat die kleine bedrijven er vaak voor kiezen om helemaal geen eigen IT meer te hebben en alles in de cloud te doen. Soms zijn dat jonge bedrijven, soms is dat een evolutionair proces. Je hebt als bedrijf investeringen gedaan, en die investeringen maken wij nog meer rendabel. Je moet geen big bang willen doen en je bestaande infrastructuur gaan vernietigen.”

Kun je tot slot een typisch voorbeeld noemen van een lokale onderneming die heeft gevirtualiseerd en daar haar voordeel uit haalt?
“Het UZ Leuven, dat is nu voor 95 procent gevirtualiseerd. Waarbij het CPU-gebruik van 10 naar 75-85 procent is gegaan. We hebben hun omgeving vrijwel volledig gevirtualiseerd, ook voor de desktops. Daardoor hebben ze nu een veel effectievere organisatie dan voorheen." [Het Universitair Ziekenhuis Leuven telt ongeveer 8.500 werknemers, red.]

"Men kiest meestal eerst voor de kostenbesparing, maar op het moment dat men gevirtualiseerd heeft, spelen plots de voordelen mee. Er is een betere uptime, er zijn lagere kosten en er is meer flexibiliteit als je kijkt naar waar de applicaties kunnen draaien [op een laptop, smartphone, tablet].

"Tegelijk is er een betere schaalbaarheid, want je zult zien dat op bepaalde momenten van de dag sommige systemen zwaarder worden belast. Met virtualisatie kun je een bepaalde capaciteit toedelen aan applicaties die dat nodig hebben. Waardoor die "s morgens, wanneer iedereen inlogt, veel sneller reageren dan bijvoorbeeld in de middag.”