Nieuws

Hoe virtualiseer je geheugen?

Het aanbod van sessies op VMworld 2011 is heel uiteenlopend: zowel non-technische als technische in verschillende categorieën. Een interessante presentatie in de technische categorie is "Understanding Virtualized Memory Performance Management". Hieronder een beknopte samenvatting.

Eerst wat terminologie in verband met ESXi geheugenbeheer. Entitlement is het aandeel hypervisor-geheugen van een VM op basis van de relatieve shares met andere VM"s. Demand slaat op de hoeveelheid geheugen dat een VM wil gebruiken; dit kan groter zijn dan actief geheugen. Consumed geheugen is de hoeveelheid geheugen dat een VM gealloceerd heeft. VMwares hypervisor steunt vervolgens op volgende basisconcepten:

  • Een VM zal de beste performance bereiken als entitlement >= demand.
  • Geheugen wordt enkel opnieuw geclaimd, aan de hand van ballooning en/of swapping, wanneer consumed > entitlement.
  • Ervan uitgaande dat er geen limieten zijn ingesteld, dan is consumed > entitlement enkel wanneer het geheugen is overcommitted.

Steunend op deze concepten kan men een aantal best practices opstellen. Zo dient men de geheugengrootte van een VM hoger in te stellen dan de hoogst mogelijke geheugenvraag op piekmomenten en de reservatie wordt best ingesteld net boven de gemiddelde geheugenvraag.

Om het herclaimen van geheugen efficiënt te houden, wordt er zoals altijd aangeraden om de VMware Tools in elke VM te installeren en overal ballooning in te schakelen. Er wordt best genoeg swap voorzien binnen een guest-OS en dit op een aparte vdisk, voor monitoring. Bovendien kan er nu gemakkelijk gebruik gemaakt worden van (goedkope) SSD"s als host swap cache binnen vSphere 5.

Voor een uitgebreid en diepgaand artikel over hoe geheugenvirtualisatie werkt en de verschillende overcommitment-technieken, verwijs ik u graag door naar mijn collega:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business