Eén smartphone, twee systemen

Een van de populaire onderwerpen op VMworld in Kopenhagen is mobile. Bedrijven moeten telefoons van hun werknemers compatibel en veilig houden, want iedereen werkt liefst met zijn eigen toestel.

De tijd dat je naast je eigen gsm ook een werktelefoon op zak had, lijkt stilaan voorbij. In praktijk is dat ook niet altijd even praktisch, omdat de eindgebruiker zijn eigen (privé)toestel het best kent en het liefst gebruikt. Maar zomaar toegang geven tot het zakelijke e-mailaccount of een virtuele desktop is ook geen optie.

Op dat punt probeert VMware Horizon Mobile een oplossing te bieden: een zakelijk mobiel besturingssysteem dat boven op het oorspronkelijke OS draait. Op die manier kan de gebruiker altijd aan zijn eigen toestel. Moet er gewisseld worden naar een zakelijke toepassing, dan kan dat met één druk op de knop en het ingeven van een persoonlijke code.

[related_article id=”158662″]

Golf van consumententoestellen
“Eigenlijk is er een grote overgang bezig van desktop naar het mobiele systeem”, legt Hoofar Razavi, directeur productmanagement Mobile bij VMware uit. “Normaal zijn zulke ontwikkelingen er eerst voor de zakelijke gebruiker en later sijpelen ze door naar de consument. Maar de toestellen van vandaag zijn vooral consumentenproducten en ze zijn talrijker dan de zakelijke toestellen.”

Hoofar Razavi, directeur productmanagement Mobile bij VMware.

De eindgebruiker heeft dus zijn eigen hardware al op zak, wat goed is. Toch heeft die evolutie haar nadelen. “Je krijgt er geweldige applicaties op, maar zo ontbreken vele, zo niet alle zakelijke eigenschappen.”

Dat zorgt volgens Razavi voor nieuwe uitdagingen. De IT-afdeling van een bedrijf moet verschillende soorten toestellen beheren en beveiligen, de bijhorende applicaties en updates in de hand houden, evenals de kosten. Dit alles zonder de privacy van de gebruiker te schenden, want die gebruikt voortaan één toestel voor zijn zakelijke en persoonlijke activiteiten.

VMware Horizon Mobile biedt de oplossing door een hypervisor op je smartphone te draaien. In praktijk betekent dit dat je meerdere telefoons op één toestel draait. Je persoonlijke Android-besturingssysteem is daarbij de host, het gevirtualiseerde systeem werkt als guest.

In die guest heeft het bedrijf alle controle. Applicaties installeren, toegang geven tot data, data wissen op afstand enzovoort. Zo kan de eindgebruiker bijvoorbeeld kiezen om zijn besturingssyteem (de host) te updaten, maar het virtuele besturingssysteem (de guest) blijft onveranderd, en dus compatibel met alle applicaties, zolang de IT-afdeling dat wil.

Eén smartphone, twee systemen.

Wat betreft communicatie verloopt al het internetverkeer van het zakelijke systeem over een versleutelde verbinding via een firewall. In principe kunnen de data op het toestel zelfs automatisch worden gewist als deze verbinding niet regelmatig tot stand kan worden gebracht.

Tijdens de sessie op VMworld werd getoond hoe meldingen van zakelijke applicaties in Android naadloos worden getoond wanneer de gebruiker in zijn persoonlijke omgeving (de host) zit.

Stroomverbruik
Twee telefoonsystemen op één toestel draaien doet weliswaar afvragen of dit niet garant staat voor minder autonomie en meer dataverbruik. Dat valt volgens Razavi goed mee, al noemt hij geen concrete cijfers.

“We proberen dit te houden op een niveau dat nauwelijks merkbaar is voor de gebruiker. Het is een virtualisatie, geen emulatie. Je scheidt dingen maar brengt geen extra ballast mee.”

Een gevirtualiseerde omgeving op je telefoon brengt wel extra achtergrondprocessen met zich mee. Maar de belasting van het toestel is volgens VMware verwaarloosbaar tot een paar procent. Zo is het vooral het scherm dat energie vreet, dus het maakt weinig uit of je gevirtualiseerd bezig bent of niet.

Tijdens de sessie over VMware Horizon Mobile Manager werd vooral aandacht besteed aan Android. Volgens Razavi is er vanuit de bedrijfswereld momenteel het meest vraag naar oplossingen voor Android en iOS. Voorlopig is het product er alleen voor Android, maar er wordt wel gewerkt aan een versie voor iOS.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business